1000 подслушвани по време на протестите, на 133 се знаят имената 04.08 | 18:00

Това е българският Уотъргейт, твърди адв. Николай Хаджигенов

От iNews

По неофициални данни почти 1000 души са били "разработвани от МВР", като извършваното подслушване било в периода от 14 юли 2020 г. до май 2021 г.  От тях на 133 човека са ясно имената. Списъкът с подслушваните хора се допълвал ежедневно. Това каза Николай Хаджигенов, председател на временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи.

Той обясни, че от 14 юли 2020 до май 2021 г. е било провеждано подслушване на граждани по две преписки, като по тях са били извършвани около 90 на сто от подслушванията.

Изпратени били 2 харддиска с видеозаписи от МВР, които касаят 10 юли и 2 септември 2020 г. , както и пристигнал още един, който тепърва предстояло да бъде разгледан. 

Хаджигенов е изпратил над 15 писма до всички компетентни органи по темата. Предоставен му е сериозен централизиран доклад от МВР. Той е получил и сходно писмо от ДАТО за отказ на прокурор да предостави информация в Народното събрание.

Вътрешните правила на комисията са стандартни и депутатите ги приеха единодушно анблок.

Постъпили са поверителни и секретни документи, които не бяха представени на вниманието на медиите, а останаха за разглеждане на закрито заседание.

След заседанието на комисията Хаджигенов подчерта, че специализирания наказателен съд, прокуратурата и специализираната такава не съдекствали на временната комисия. По думите му прокуратурата саботирала работата на комисията. "Ще намерим законосъобразен начин да спре да саботира", закани се Хаджигенов.

След заседанието на комисията Хаджигенов подчерта, че специализирания наказателен съд, прокуратурата и специализираната такава не съдействали на временната комисия. По думите му прокуратурата саботирала работата на комисията. "Ще намерим законосъобразен начин да спре да саботира", закани се Хаджигенов.

"Имаме най-масовото подслушване на граждани. Това е българският Уотъргейт, буквално", заяви Хаджигенов. По думите му в материалите за сега го нямало президента, но било публично известно, че той е подслушван.

Той подчерта, че в списъците имало журналисти, общественици, граждански активисти, политици, кандидати за депутати, както и лично разпознал име на прокурор на от СГП. Това било бивш негов клиент. В списъка нямало политици от ГЕРБ.

Имената на подслушваните пък щели да бъдат деквалифицирани след месец.

Хаджигенов подчерта, че имат видеозаписи, на които се вижда, че лица унищожават документи, като във Вътрешна сигурност това е станало 3 дена след стъпването в длъжност на служебното правителство. Часто от лицата, които унищожават документи са разпознати и разпитани. 

Според Хаджигенов подслушваните са дори над 1000, защото цели дирекции били ангажирани с това- ГДБОП, ДАТО,  ДАНС, ГДНП, Вътрешна сигурност, МВР и СДВР. 

Хаджигенов съобщи, че работата на комисията ще продължи, като в следващите етапи, членовете й, ще правят предложения за изслушвания. По думите му ще бъдат изслушвани хора от всички дирекции. 

 

 

Водещи

Най-четени