300 км нови магистрали до края на годината 18.07 | 11:25

Още ремонти по скоростните пътища след края на туристическия сезон

От Кристиан Костурков

До края на тази година у нас ще бъдат пуснати в експлоатация 300 км нови и реновирани магистрали. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова пред бТВ. Най-много такива отсечки има по-най-натовареният аутобан у нас – "Тракия”. Към момента там всички ремонти са приключили и движението се осъществява нормално. Изключение прави само един виадукт, който все още се ремонтира основно. Но и той ще бъде пуснат в експлоатация през следващата седмица, обясни Павлова.

По-сложна е обстановката на магистрала "Хемус”, където се ремонтират 3 виадукта. Поради по-голямата сложност там реновирането им ще продължи до края на годината. Всички останали отсечки на аутобана са свободни за движение, включително и между Варна и Шумен. По "Хемус” има и други участъци за ремонт, но те ще започнат едва след края на активния туристически сезон. Междовременно до 10 август в експлоатация ще бъде пусната и нова 5-километрова отсечка между Шумен и Белокопитово.

До края на следващия месец ще бъде пуснато изцяло движението по магистрала "Струма” между Кулата и Сандански. Не по-късно от края на октомври пък ще бъде отворен за движение и участъкът до Благоевград, съобщи още Павлова.

До Нова година се очаква да бъдат избрани изпълнители за доизграждането на магистралите "Струма” и "Хемус”, стана ясно още от думите на регионалния министър. Относно втората обаче ще трябва да се намерят и пари. Това ще е една от основните задачи и през следващата година, за да бъде доизградена изцяло "Хемус”. Същото е положението и за други много важни за страната ни нови пътища като София-Калотина, София-Видин и Русе-Велико Търново, обясни още Павлова. Тя изрази надежда, че до 2020 г. вече ще се извършват строителни дейности по тези нови пътища.

Водещи

Най-четени