New Europe: Разграбването на България 16.12 | 12:52

Изданието пита има ли заговор между Плевнелиев и Прокопиев за плячкосване на държавната хазна

От iNews.bg

Изданието New Europe публикува обширна статия, свързана с връзките между президента Росен Плевнелиев и бизнесмена Иво Прокопиев.

Статията е по повод на сигнал от в. "Телеграф", изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров, в който се настоява за разследване на връзките между президента на страната, Росен Асенов Плевнелиев и Иво Георгиев Прокопиев, медиен и бизнес олигарх, както и с други добре познати български бизнесмени.

Плевнелиев и Прокопиев са обвинени в заговор за плячкосването на държавната хазна чрез сенчести сделки, позволили им да придобият държавна собственост на цени, под равнището на справедливите пазарни такива. Това е сценарий, подходящ за холивудски филм със заглавие "Създаването на един олигарх в страна от ЕС”.

В крайна сметка, нека не забравяме, че България е пълноправен член на Европейския съюз. Двамата обвиняеми, Плевнелиев и Прокопиев, споделят общ път от началото на 1990-те години. Това "дуо” се появява по време на периода на демократизация на страната, когато обществения живот е доста мътен и прави възможно осъществяването на всякакъв вид сенчести дела. Тогава двамата изплуват на повърхността. Прокопиев е печелещият пари мозък, а Плевнелиев амбициозния му помощник, пише New Europe.

Изданието коментира, че Прокопиев и Плевнелиев първо следват пътя на бизнеса. Вторият основава строителна фирма, само година след като завършва университета. Неговата компания става толкова успешна, че той строи едни от най-впечатляващите сгради в София, в Бизнес парка на града, най-големия офис комплекс в югоизточната част на Европа и първия по рода си в България.

Прокопиев, от друга страна, има по-глобален поглед върху случващото се. Бързо оценил силата на медиите, той стартира своя собствен финансов седмичник Капитал, през 1993 година. Сега е собственик на издателска къща Икономедия, медийна империя с повече от 25 издания. Прокопиев разбира, че системата има ценни вратички, които би могъл да използва в своя полза и, които предоставят много възможности за лесно забогатяване. Той се насочва и към най-доходоносните приватизационни предложения, пише изданието.

Медията припомня, че Прокопиев създава Алфа Финанс Холдинг, водеща българска индустриална и финансова група с дейност в следните основни направления: индустриални минерали, финансови услуги, недвижими имоти и чиста енергия. Прокопиев инвестира и в логистиката, строителството и телекомуникациите. Участвал е в проекти в България, Украйна и в Балканите, управлявайки активи, надвишаващи според сведенията € 1,5 млрд.

Но при по- близо вглеждане в изкачването на Прокопиев като успешен бизнесмен се разкрива една доста по-различна картина, тази на един алчен олигарх, пише New Europa.

Изданието коментира как се "създава един олигарх".

В София, тези, които познават Прокопиев, добре са убедени, че силата му не се крие в неговите бизнес умения, а в способността му да променя политическите си цветове и да се сприятелява с "правилните” хора. След падането на правителството на Жан Василев Виденов през 1997 г. и идването на власт на коалиция, оглавявана от СДС, Прокопиев променя политическата си принадлежност.

Правителството на Иван Костов е подкрепено от група поддръжници на Прокопиев и от Капитал, седмичника му. Това без съмнение помага на Прокопиев да си гарантира правото да бъде сред онези, одобрени за участие в приватизационни сделки в страната. Покойният Александър Божков, който заемаше поста заместник министър-председател и министър на икономиката, беше отговорен за приватизацията в страната по това време. Благодарение на усилията му, стотици държавни дружества бяха приватизирани, припомня New Europe.

Първата голяма сделка е приватизацията на най-големия винопроизводител в Югозападна България, "Дамяница”.

Според съобщения в пресата предлаганата цена на сътрудниците на Прокопиев е намалена наполовина, от 3 млн. долара на 1,5 млн. и на практика "Дамяница” е подарена. Реалната продажна цена дори не покрива 2,4-те милиона бутилки вино в наличност, всяка на стойност до 2 долара.

Изданието пише още, че Филип Харманджиев, близък сътрудник на Прокопиев, плаща само една пета от това, уреждайки останалата част с облигации по ЗУНК, придобити за малка част от номиналната им стойност. Приватизационният договор забранява всяко прехвърляне на акции в продължение на три години. Но компанията попада в частни ръце. През февруари 1998 г., без свикване на общо събрание, компанията приветства своя нов акционер, "Англо-български винари”.

Директор на последното дружество е Петко Шишков, тогава редактор на влиятелния вестник Капитал. Собственик е Капитал Консулт с партньори Константин Ненов, Петко Шишков и Иво Прокопиев! Нещо повече, цялата афера е осъществена благодарение на защитата, предоставена от Никола Николов, член на Националния изпълнителен съвет на СДС, председател на Икономическата комисия при народното събрание и член на парламентарната комисия "Антимафия", отбелязва New Europe.

Следваща стъпка за Прокопиев и неговите приближени е т.нар. афера "Каолин". Дружеството Каолин бива създадено, за да разработва най-големите находища на ценната бяла глина в Европа. Компанията попада под контрола на политическия и икономически кръг Капитал през 1999 година. Оферта от 20 млн. долара за дял от 65% , заедно с държавата, направена от белгийския световен лидер Сибелко бива отхвърлена, пише още в статията.

Припомня се, че на 28 септември 1999 г. е регистрирана Каолин 98 РМД. Няколко седмици по-късно, Агенцията за приватизация открива процедура за приватизация.

Три четвърти от капитала на Каолин се оценяват на 5,5 млн. лева. Авансовото плащане е трябвало да бъде половината от тази сума. Останалото са компенсационни бонове, въз основа на обичайния начин на действие Прокопиев, използван по-късно при Българската телекомуникационна компания. Компанията е особено ценена от Булброкърс на Иво Прокопиев, се казва в материала на New Europe.

Междувременно списъкът със служители Каолин внезапно се променя, за да бъдат включени брата на Иво Прокопиев - Александър и съпругата на Петко Шишков - Даниела. На 26 май 2000 г., борда увеличава капитала си от 567 205 лв. на 3,4 млн. лева чрез издаване на акции на инвеститори. Финансирането идва от Алфа Финанс, дружество, създадено в края на октомври 1999 г., и притежавано и до днес от Иво Прокопиев, Константин Ненов и Иван Ненков. В началото на август, Агенцията за приватизация де факто одобрява покупката на Каолин от Алфа Финанс.

Сделката Каолин също така привлича вниманието на тогавашния прокурор, но за кратко и без последици. Единствената последица е, че политическия и бизнес кръг Капитал на Прокопиев придобива сериозна база за разширяване и стабилизиране на влиянието си, пише в статията.

Изданието коментира как за пореден път следва смяна на политическата принадлежност.

След изборите през 2001 г. на власт идва партията НДСВ, водена от Симеон Сакскобургготски. Прокопиев и неговите сътрудници скоро се радват на подкрепа на високо равнище в правителството на НДСВ. При това правителството Прокопиев процъфтява. Това са златните му години. Той е назначен за заместник-председател на Съюза на работодателите. Когато Съюзът е признат за национално представителна организация, той веднага е повишен до негов ръководител. С властта, която му дава тази позиция, той се превръща в медиен магнат и засилва влиянието си над правителството, отбелязва New Europe.

По това време, един нов човек влиза в неговия кръг от бизнес интереси. Лидия Шулева става вицепремиер и министър на икономиката, отговарящ за приватизацията. Тя дава на Прокопиев причина да се усмихва отново! Под нейния сюзеренитет, инвестиционния посредник Булброкърс на Прокопиев печели заедно с банката ОББ, консултантската дейност на така наречения пул "Мечта”. Това е търг за консултантски и инвестиционен посредник за продажбата на миноритарни дялове в Държавния застрахователен институт (20 %), компанията Параходство български морски флот (30 %), Проучване и Добив на нефт и газ (49 %) , Булгартабак Холдинг (12.8 %) и БТК (20 %).

New Europe пише как се прави "частно” правителство.

Отношението на Прокопиев към държавната собственост е сякаш има работа с частно правителство. По времето на Симеон, неговия бизнес се разраства, а по време на правителството на Бойко Борисов той консолидира своята власт и богатство като "истински” олигарх! Дясната му ръка, Росен Асенов Плевнелиев, винаги е до него. През 2009 г. Плевнелиев открива влечението към политиката и е назначен за министър на регионалното развитие и благоустройството. След това, приятелите му, в лицето на пълния колапс на правителството на Борисов, успяват да го изберат за Президент на републиката.

Бил ли е правилният човек на правилното място в точното време? Вероятно да. Но може би не, като се имат предвид неотдавнашните масови демонстрации, целящи свалянето на новоизбраното правителство, пише в материала.

Допълва се още, че разследващ доклад от в. "Телеграф", публикуван през ноември 2012 г., установява извън всякакво съмнение, че Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев са участвали в съвместни бизнес проекти, въпреки техните публични отричания на каквато и да е връзка, която може да почива на търговски интерес.

Въз основа на твърденията, настоящият президент Плевнелиев, е участвал в няколко неясни приватизационни сделки от 2006 г. насам. Тази по-скоро мрачна картина е нарисувана с офшорни компании, чуждестранни партньори и заеми от дъщерни компании. Необходимо е също така да се отбележи, че когато Прокопиев поема председателството на Българската бизнес и индустриална конфедерация през 2006 г., Росен Плевнелиев също влиза в борда и. След разкритията на Телеграф, Васил Захариев, издателят му, е призован да предостави обосновка за своите твърдения пред Главния прокурор на Република България. Той обвинява Росен Плевнелиев и Прокопиев в плячкосване на държавна собственост.

По конкретно, Захариев настоява за разследване на случая Дани Консулт ЕООД във връзка с обстоятелствата, свързани с продажбата на Бизнес парк София и сделката за закупуване на "Каолин" АД, отбелязва New Europe.

През 2006 г. , Плевнелиев и Прокопиев заедно с Георги Христов Ранчев и други са включени в покупката на компанията Дани Консулт ЕООД, която има бизнес-интереси в областите Черноморец и Созопол. По това време, Росен Плевнелиев е директор на Линднер имобилиен мениджмънт ЕООД. Чрез завързани сделки, включващи заеми от офшорни компании, базирани на Каймановите острови и фирми в Малта, компанията сменя собственика си и Юлиана Юриева Плевнелиева, съпруга на Плевнелиев, става собственик на голям дял! След това, този дял е препродаден на Плевнелиеви ООД, компания, която Юлиана притежава със съпруга си, пише в статията.

През 2006 г. с помощта на пари, получени от малтийската компания Гремърси Имърджинг Маркетс Малта Лимитед (Gramercy Emerging Markets Malta Limited), Дани Консулт ООД започва да купува имоти в района на Черноморец Аклади. Наред с покупки от физически лица, Дани Консулт ООД участва в няколко сделки, при стойности, които се оказват неправноподобни, особено като се има предвид, че те представляват почти половината от цялата инвестиция. Много сериозни въпроси относно тези сделки остават без отговор, коментира New Europe.

Обосновката за твърдението на Захариев изисква отговори на въпроса дали има някакви фактически или юридически връзки между Дани Консулт ООД и фирмите и лицата, свързани с нея, тъй като от 2006 г. насам и най-вече Юлиана Плевнелиева, Росен Плевнелиев, Иво Прокопиев и Плевнелиеви ООД.

Какво или кой е истинският източник на средствата, инвестирани от малтийската компания Гремърси Имърджинг Маркетс Малта Лимитед с Иво Прокопиев като адвокат в Дани Консулт ООД и впоследствие инвеститор в собственост на последното дружество? Било ли е законно това? Какви са правните основания на малтийската компания ( и на дружеството от Кайманови острови ) да предостави на Иво Прокопиев пълномощие? Бил ли е Прокопиев компенсиран в качеството си на адвокат, с оглед на огромния материален интерес в описаните сделки?, питат от New Europe.

Водещи

Най-четени