Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана 28.03 | 14:50

Това не е много на фона на всичко, което се случва в света и региона, подчерта началникът на отбраната

От iNews

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана. 

"2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си. Сега трябва да наваксваме. За да наваксаме, за няколко години процентът трябва да бъде повишен, за да може да се решат тези критични необходимости". 
 
Адмирал Ефтимов ще иска промени в Закона за отбраната, свързани с придобиването на способности, задържането на военните и социален пакет за тях. Докладът за отбраната за 2023 отчете, че разходите за отбрана са били около 1,88% от БВП. 

Адмирал Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев участваха в отриването на изложба за пътя на България към НАТО във Военния музей в София. Изложбата е посветена на 20-ата година от членството на страната ни в Пакта. 

Тагарев каза: 

"Бидейки член на НАТО, ние дори можем да си позволим да гледаме с насмешка на опитите на някои политически партии да излизат с инициативи да ни извадят от този съюз, защото сме сигурни". 

Миналата седмица "Възраждане" внесе в парламента Законопроект за денонсиране на Северноатлантическия договор. 

Водещи

Най-четени