Асен Василев и Йордан Цонев сложиха точка на високия тон между партиите (ОБЗОР) 06.12 | 22:00

Заради скандала около болница „Пирогов” бюджетът се оказа заложник до изясняване на политическите позиции

От iNews

Заради скандала около болница "Пирогов” бюджетът се оказа заложник до изясняване на политическите позиции. Във вторник от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да гласуват законопроекти на правителството, различни от промените в Конституцията. Днес обаче стана ясно, че обсъжданията по бюджета за догодина все пак ще се случат.

Намекът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че заради търканията в управляващото мнозинство бюджетът може да закъснее, се оказа факт. Въпреки че е записан за разглеждане на първо четене в програмата на парламента за тази седмица, в крайна сметка се пренасочва за следващата, разказва НОВА.

Борисов беше категоричен, че не бойкотират работата на правителството. Настояват обаче да участват във вземането на решения за назначаване и освобождаване на различни постове.

"Това не е нито бойкот, нито на инат. До този момент решенията на Министерския съвет са, най-меко казано, слаби. Ще послушаме акад. Денков, аз съм само един доктор на науките, и ще бъдем много работливи в парламента. По бюджета има много забележки, по всички сектори. Просто ще бъдем по-работливи”, поясни лидерът на ГЕРБ.

Той съобщи, че вчера е имал разговор с финансовия министър Асен Василев заради "Пирогов”. "Обади ми се лично и ми каза, че това са пълни глупости и така не се прави”, каза Борисов.

"Това, което се обадих да кажа на Бойко Борисов е, че няма как бюджетът на държавата да стане заложник на някой шеф на болница”, добави Василев.

Според Борисов, ако партньорите им в сглобката са искали да се подпише управленско споразумение, са щели да го изготвят. Сега бързали, защото техните девет месеца изтичат и идва ред на премиера на ГЕРБ.

Според ДПС управляващите сами трябва да решат имат ли нужда от ясен регламент как се вземат решенията. "Аз не мога да разбера какво правят управляващите. Този цирк трябва да свърши. Дайте да се занимаваме с приоритетите на държавата и да работим за хората”, настоя председателят на ПГ на Движението Делян Пеевски.

Темата за бюджета вдигна градуса и в пленарната зала. Опозицията поиска първо да се разгледат данъчните закони, за да е ясно какви пари ще влязат в хазната.

"Вчера мнозинството си блокира приемането на данъчните закони в Бюджетната комисия. Хвърляте цяла държава и цял народ в заложническа криза”, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Вижте каква е хронологията! Ако ще си мерим приказките, заповядайте – аз съм готов. Бюджетът се движи една крачка зад данъчните закони”, посочи председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев.

"Призовавам всички колеги и парламентарни групи да се отнесат сериозно”, апелира Венеция Ангова от ПП-ДБ.

Финансовият министър Асен Василев и председателят на Бюджетната комисия сложиха точка на спора. План-сметката на държавата ще се гледа, но следващата седмица, а данъчните закони - до края на тази. Това било обсъдено и с ГЕРБ-СДС. "Разбрахме се за новата програма за приемането на бюджета”, увери Василев.

 

Водещи