Атанас Атанасов: Има координиран отпор на прокуратурата срещу проверките на МВР 02.06 | 18:18

Според него министър Бойко Рашков дава сигнал, че прокуратурата пречи за осъществяването на проверките и се опитва да разстройва работата на службите и от публичните факти тази констатация се потвърждава

От iNews

"Тежкото напрежение между МВР и прокуратурата говори, че има сериозен проблем. Вместо да има взаимодействие между тях за разкриване на злоупотребите на управлението на Бойко Борисов, виждаме съпротива от страна на прокуратурата". Това заяви пред БНР Атанас Атанасов, съпредседателят на "Демократична България", които от 19 часа организират протест пред Съдебната палата. 

Според него министър Бойко Рашков дава сигнал, че прокуратурата пречи за осъществяването на проверките и се опитва да разстройва работата на службите и от публичните факти тази констатация се потвърждава:

"Става въпрос за координиран отпор от страна на прокуратурата срещу действията на МВР за изясняване на обстоятелствата как се е възползвала властта, правителството на Борисов за събиране на информация срещу политически противници".

Атанасов коментира, че от служебния премиер и от министър Рашков са били потвърдени думите му пред БНР, че е имало злоупотреба със СРС и запита защо прокуратурата не съдейства на предприетите от МВР действия за изясняване на фактическите обстоятелства за това. 

"През годините на последното правителство на Борисов се е създала симбиоза, при която има размиване на границите между властите, и прокуратурата в определени случаи се възприема като началник на определени звена от изпълнителната власт, от силовите служби в МВР, което е абсолютно недопустимо", заяви той. 

По думите му следващият парламент трябва да прегледа законодателството и да бъдат отстранени вратичките за възможност за злоупотреба със СРС:

"При липса на парламент не биха могли проверките за подслушване да отидат докрай. Бюрото за контрол на СРС е избрано от НС и е отчетно на парламента. Ще се наложи в следващото НС внимателно и без много шум да бъде довършена тази работа". 

Водещи

Най-четени