Атанасова: Ако указът не бъде подписан от президента, в НС влизат две оставки 19.09 | 10:00

Ннеподписването на указа от Румен Радев има повече политическа, отколкото правна тежест

От Ани Романова

"Решението на президента Румен Радев да не подпише указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е натоварено повече с политическа, отколкото с правна тежест”, смята Десислава Атанасова от ГЕРБ.

В предаването "Тази сутрин” по бТВ тя коментира, че от самото начало ѝ се струва, че това е еднолично решение на Радев, което е "облечено в съответната форма”.

"Следя с интерес цяла седмица коментарите по повод неиздаването на указа. Когато говорим за изпълнение на закона, в случая Закона за МВР, как се назначава и освобождава главният секретар – да, трябва да стане с указ на президента, но сме в хипотезата, че лицето, което ще освободи мястото на главен секретар, ще става министър на вътрешните работи”, коментира Атанасова.

По думите ѝ едва ли секретарят на президента по правните въпроси е изготвила становище, което да блокира процедурата.

Атанасова уточни, че ако указът не бъде подписан от президента, то в Народното събрание за гласуване ще влязат само две оставки.

"Неразбирателство и трус в коалицията няма. Смятам, че всички противоречия бяха преодолени и то във формата на диалог. За всички е ясно, че този кабинет няма алтернатива”, категорична е Атанасова.

По думите ѝ няма предпоставки за предсрочни парламентарни избори и "БСП трябва да осъзнаят това”.

Водещи

Най-четени