БСП си избира нов лидер през октомври 20.01 | 17:20

Според Корнелия Нинова европейските избори са изключително важни за БСП

От iNews

БСП ще избира новия си партиен лидер през октомври, който ще встъпи в длъжност на конгрес през ноември. Листата с кандидати за европейски избори ще бъде утвърдена и представена през април.

Тази година освен вота за Европейски парламент на социалистите им предстоят и четири кръга вътрешнопартийни избори. На тях ще бъдат сменени всички ръководни органи - общински и областни председатели, делегати на конгреса, лидер на партията.

Първо обаче са евроизборите, които у нас ще са на 9 юни. От февруари започват номинациите на кандидати от основните партийни организации и обсъждането на платформата. През март ще има конференции на структурите, на които номинациите ще бъдат разгледани и обсъдени, след което да ги изпратят на Националния съвет. Той ще се събере през април, ще приеме окончателно платформата и ще одобри листата. Кампанията ще бъде през май.

"Смятаме, че в момента ни управлява едно от най-антиевропейските правителства, които сме имали", каза Нинова и се обоснова с приемането ни в Шенген по душа и вода.

Нинова описа какви хора ще търси за листата си: "Трябва да отидат хора, които са проевропейски настроени, но ще защитават българския суверенитет и национален интерес". 

Веднага след евровота, през юли, започва пъпният цикъл от вътрешни избори, който ще продължи до септември, а през октомври социалистите ще си изберат нов лидер. През ноември пък ще има конгрес, когато новоизбраният председател ще встъпи в длъжност.

Нинова не отговори дали има намерения да се кандидатира за трети мандат. Според устава на партията председателите имат право на до два мандата. По-рано днес обаче изгоненият от БСП Кирил Добрев коментира пред Нова тв, че Нинова иска да промени устава, за да може да оглави червените за още четири години.

"Кой е Кирил Добрев, за да го коментирам? А и самото му твърдение очевидно показва непознаване на процесите в БСП. Как може човек, който е бил организационен секретар, да говори такива глупости? Устав се променя на конгрес. Конгресът ще бъде през ноември, а изборът на председател ще бъде през октомври, следователно няма как да се промени устава преди избора на председател. Човекът не си познава партията и процедурите в нея", отговори си лидерката. 

Дали обаче ще има промяна в устава тогава тя не отговори. 

Не каза и дали някой от сегашните евродепутати от БСП ще намери място в новата листа. Сега те са петима - Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Елена Йончева и Иво Христов, напомня "24 часа".

По-рано днес червените се събраха на Национален съвет, за да започнат подготовката си за изборите за ЕП. На него са изготвили критериите за номинация на кандидати. Освен това са препотвърдили решението на Градския съвет да червените в Столичния общински съвет да не влизат в коалиция с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС.

Водещи

Най-четени