БСП със списък от сигнали за корупция по време на служебните кабинети на Радев 30.01 | 17:00

Първата жалба, която са внесли от левицата, е от декември 2022 г., а последната - от януари тази година

От iNews

БСП представи списък с предполагаеми нарушения и сигнали за корупция от страна на служебните кабинети на президента Румен Радев.

"За нас борбата с нередности е абсолютен приоритет, независимо кой управлява и за коя институция се отнася. Внасяли сме множество сигнали по време на управлението на Борисов за корупция, внасяли сме сигнали и по време на правителството на Петков, в което участвахме. По същия начин отговорно, институционално, последователно и без страх, сигнализирахме за нарушения от служебните кабинети на президента Румен Радев", обяви лидерът на партията Корнелия Нинова по време на извънредна пресконференция на "Позитано".

Първата жалба, която са внесли от левицата, е от декември 2022 г., а последната - от януари тази година. Сезирани са Софийската градска прокуратура, Софийска апелативна прокуратура, бившият главен прокурор Иван Гешев (по време на мандата му) и сегашният му наследник Борислав Сарафов. Подаден е сигнал и до Инспектората към ВСС за това, че по техни сигнали Прокуратурата не е реагирала в установения срок.

Според БСП по времето на кабинетите на президента е имало злоупотреби с обществени поръчки и далавери с имоти.

"Изброените ще получат всеки момент по една папка, в която присъстват сигналите, наши жалби и въпросите по всички теми, за които смятаме, че има корупционни практики. Сигнализирали сме за съмнения за корупция в четири министерства на служебните кабинети на президента - на правосъдието, на електронното управление, на труда и социалната политика, на икономиката и индустрията. Подали сме сигнал за предполагаеми нарушения и на двама областни управители по това време - на София и Хасково”, уточни Нинова.

Нинова бе категорична, че не са чакали "Делян Пеевски да реши, че е имало корупция по времето на служебните кабинети".

"Интересен факт е, че Борисов, който пръв заговори за "Пътя на Копринката", се скри и дума на обелва. А, онзи ден каза, че говори неща, които може да докаже. Сега го призоваваме да докаже и да каже какво е имал предвид. Очевидно се е скатал, очевидно го е страх от тази буря и чака да види накъде ще задуха вятърът. Ние не се влияем от конюнктурни обстоятелства", коментира още Нинова.

Водещи