Берем череши с трудов договор 01.07 | 12:51

Промените в закона защитават интересите на държава, работодател и служител, смята Ивайло Калфин

От Кристиан Костурков

Сезонните работници в селското стопанство вече ще работят с временни трудови договори. Това решиха окончателно днес депутатите, които приеха измененията в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и Кодекса на труда (КТ). Промените са част и от широко дискутираната в последните месеци пенсионна реформа. Така вече всеки работодател в земеделието ще наема временно необходимите му хора като подписва с тях временен трудов договор. Той ще може да бъде с продължителност от един до 90 дни. Ограничението е валидно за една календарна година, а самите временни договори ще могат да бъдат няколко, стига да не надвишават сумарно лимита. Така всеки земеделски стопанин, който иска да наеме няколко човека, които да оберат черешите, ще може да ги наеме за съответния брой дни, необходими за извършването на работата.

Самите работодатели пък ще "купуват" въпросните временни трудови договори предварително. За целта той ще трябва да посети Инспекцията по труда, където да вземе необходимия му за съответния сезон брой контракти. Освен това върху тях той ще трябва авансово да плати дължимите осигуровки – за пенсия, трудова злополука и професионална болест, обяснява депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова, предаде БНР. И допълва, че всички тези работници, които в момента на практика са в сивата икономика, ще работят и получават заплати абсолютно законно.

Еднодневните трудови договори ще са полезни както за работодателите, така и за работниците, а също и за държавата, смята вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който се явява и вносител на промените в КСО и КТ. От една страна земеделските стопани ще бъдат един вид застраховани, тъй като не са наели хора незаконно. В същото време самите работници ще получат по-добра защита, а също и трудов стаж. От своя страна държавата също ще спечели след промените, тъй като вече ще получава осигуровки за временно заетите в селскостопанския сектор. Също така това ще става предварително, обясни Калфин.

Според съпредседателя на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов въвеждането на еднодневните трудови договори и крачка в правилната посока. Също така те ще са и в полза на работодателите. "Аз като работодател, ако имам нужда от работа, която да се свърши за два дена, защо трябва да се ангажирам с изплащането на съответните осигуровки за пет дена и да наемам, да сключвам договор за пет дена?", риторично попита Симеонов.

Не толкова голям оптимист обаче се оказва Димитър Байрактаров от ПФ. Според него тези трудови договори в същността си до голяма степен не отговарят на това определение, а по скоро се явяват нещо средно между трудов и граждански.

Още по-критично по отношение на приетите промени в КСО и КТ се изказа председателят на БСП Михаил Миков. Според него тези временни трудови се явяват граждански. Още повече, че от тях не следват никакви последици по отношение на социалното осигуряване. "Това е обикновен граждански договор, който се съкращава на трудов", казва той. Миков смята и че няма никакви пречки тези временни работници да се наемат на граждански договори.

Водещи

Най-четени