Бизнесът иска разрешителни режими, въведени със закони 19.02 | 16:45

От БТПП искат да се облекчи бизнеса

От Елена Коцева

Бизнесът ще продължи да настоява нови разрешителни режими да се въвеждат само със закон.

Това пише в свое становище председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, разпратено до медиите.

За Палатата е важно да не се изисква от предприемачите и гражданите да дават многобройни документи и справки при кандидатстване по проекти или при уреждане на отношенията с приходните агенции. Достатъчна е една декларация, че примерно данъците са платени, че лицето не е осъждано или че вноските са направени вече.

Така заедно с облекчението живота на бизнеса ще се повиши и неговата отговорност и ще се намалят възможностите за корупция.

От там изразяват удовлетворение от приетите от правителството промени в Закона за ограничаване на административното регулиране върху стопанската дейност.

Проблемът не е в това, че се раздават бонуси за администрацията, а в това задълбочено да се оценява работата на служителите, да се избягва уравнивиловката, заявяват от Палатата.

От друга страна освен раздаването на допълнителни суми, за служителите в същите тези администрации би трябвало да има и  сериозни с различна тежест, но неизбежни наказания, като се започне от дисциплинарни наказания по Кодекса на труда , мине се през лишаване от  бонуси, намаляване на заплатата и се стигне до изгонване на съответния служител, който не обслужва добре бизнеса и гражданите, коментират от камарата.

От БТПП изразяват и удовлетворение от водени до този момент разговори с министъра на икономиката Трайчо Трайков, където са срещнали одобрение и подкрепа на някои свои идеи за усъвършенстване на икономическата среда в България.

Реализацията на тези идеи може да даде сериозен тласък и при кандидатстването по проекти, така както и други мерки на управляващите по опростяване на процедурите и по скъсяване на сроковете.

Водещи

Най-четени