Близнашки: Драмата с указа бе изкуствена драма 20.09 | 09:40

Тя отклони вниманието от много по-важни неща

От Ани Романова

Буря в чаша вода, чрез която се е прикрил много важен проблем. Така определи противопоставянето между президента Румен Радев и управляващите относно указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, заради който се забави гласуването на новите министри в кабинета, професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки.

"Още когато възникна ситуацията, аз обърнах внимание, че няма нужда от указ на държавния глава. Обикновено след това възникват проблемите. В Западна Европа съдиите, лицата в управлението, не могат да прекрачат властта, без да напуснат системата. При нас обаче не е така, веднъж прекрачил властта, след това в рамките на месец, президентът трябва да го освободи”, коментира в предаването "Денят на живо” по Канал 3.

"Това, което е важно, че главният секретар е фигурата, която изпълнява приемствеността. Защото ако падне правителството, на практика той изпълнява длъжността на министър на вътрешните работи. Говори се за авторитарна тенденция през последните години, защото никой не иска да противоречи на премиера. А в Министерския съвет всеки има по един глас. И това е проблем.

В началото бяха прощавани грешките на Борисов, но той като че ли не си взе поуки. Ето случаят с министъра на транспорта. Добре, че се забави указа на президента.

През годините имаше много случайни назначения. И вече не трябва да ги има, особено, след като си от десет години в политиката”, каза професорът.

"В нашето общество прагът на чувствителност вече е много нисък. Вместо да се наблюдава взискателност към хората във властта, ние наблюдаваме съвсем друго. Тази драма с указа бе изкуствена драма. Буря в чаша вода.

И тя отклони вниманието от нещо много важно. Тези нелегални фабрики за цигари. А се говори, че чужди служби са разконспирирали този бизнес и по тяхно настояване се стигнало до разбиването им. Което вече говори лошо за България.

Опозицията веднага трябваше да поиска анкетна комисия по този случай. Това е много сериозен проблем и не трябва да бъде потулен. Трябва да се приключи с него веднъж завинаги. Няма кой да те приеме в Еврозоната при подобно положение. Имаш не една нелегална фабрика, а пет. Не може това да се замита под килима с някакъв забавен указ", категоричен е Близнашки.

Той открои и тревожна тенденция във връзка с дипломатическите назначения и факта, че се очаква началникът на кабинета Румяна Бъчварова да стане посланик.

"Много тревожно обстоятелство е, че началникът на кабинета на премиера тръгва да става посланик зад границата. Предположението е, че нещо се случва и се отива към края. Няма какво да се заблуждаваме, това е знакова фигура. Това говори за едно тревожно състояние на духовете в обкръжението на министър-председателя”, каза още бившият служебен премиер.

Наближава времето, в което трябва да бъдат издигнати кандидатури за нови конституционни съдии и обичайно Георги Близнашки е сред най-спряганите имена. Той обаче е категоричен, че би отказал подобен пост.

"Не бих приел, ако ме издигнат. Имам още няколко много важни години в университета. Това е моето призвание, моята мечта.

Досега три пъти са се опитвали да ме пратят в Конституционния съд, но всичко по реда си. Би било добър завършек, но смятам, че трябва да завърша моето дело докрай”, заяви Близнашки.

Водещи

Най-четени