Борисов: България има стратегически интереси за сътрудничество с ОАЕ 21.10 | 15:00

Това са секторите "Земеделие", "Икономика", "Строителство", "Технологии и военна промишленост", заявил премиерът пред престолонаследника в Абу Даби

От Ани Романова

Обединените арабски емирства имат интереси да развиват връзките с България, както и за общи проекти в страните от Западните Балкани. Това заяви на срещата с премиера Бойко Борисов престолонаследникът и заместник върховен главнокомандващ на въоръжените сили шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, предаде БНР.

България има стратегически интереси за сътрудничество с Обединените арабски емирства в секторите "Земеделие", "Икономика", "Строителство", "Технологии и военна промишленост" - това е заявил премиерът Бойко Борисов пред престолонаследника, който пък се е интересувал от транспортните коридори, които свързват страните от Западните Балкани и по-специално тези между страната ни, Сърбия, Гърция и Румъния, на което Борисов е обяснил, че само след дни предстои среща във Варна с тези държави, целта на която е точно изграждането на свързващата инфраструктура. 

Интерес шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е проявил и към резултатите от българското европредседателство. По темата Западни Балкани премиерът е обяснил защо страната ни е избрала за централна темата в рамките на председателството, като е поставил акцента върху етнически шарения регион и факта, че в България има установен модел на етническа толерантност. 

Борисов бе посрещнат с официална церемония, а в рамките на работен обяд в момента с престолонаследника продължават и разговорите по конкретни проекти. За тях по-късно ще даде разяснение пред журналистите в Абу Даби и премиерът.

Водещи

Най-четени