Борисов към Добрев: Питай RWE ние ли ги изгонихме от "Белене" 03.10 | 12:25

Премиерът възложи на енергийния министър да иска писмен отговор от компанията, заради Станишев

От Ивелина Георгиева

Премиерът Бойко Борисов възложи на енергийния министър Делян Добрев да се свърже с някогашния стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" RWЕ и да пита дали ГЕРБ, или правителството, са изгонили германската компания.

Той направи това на заседанието на Министерския съвет, възмутен от изказването на лидера на БСП тази сутрин, че управляващите са изгонили инвеститора и ще се опитат да подменят въпроса в референдума за бъдещето на централата, защото са се уплашили.

"Като слушах какви лъжи говори Станишев сутринта просто се забавлявах истински. Деляне, свържи се с централата на RWE и поискай писмено да ти отговорят дали наистина сме ги изгонили", лаконично се разпореди Борисов.

Премиерът продължи с анализа на думите на Станишев и се възмути, че "в едно изречение" лидерът на БСП, а отскоро и на Партията на европейските социалисти, изказва две противоположни тези.

"Сергей Станишев казва: "Ние в ПЕС и европейските социалисти сме "за" България да влезе в Шенген, защото е изпълнила всички критерии". В същото време казва: "България и ГЕРБ се провалиха по пътя за Шенген", посочи Борисов.

Министерският съвет днес ще вземе две важни решения в сферата на инфраструктурата, изтъкна премиерът.

Едното е, че ще правителството ще отпусне на Агенция "Пътна инфраструктура" 3,5 милиона лева за довършването на пътя до "Цанков камък". 10 млн. лв пък ще бъдат отпуснати за построяването на пътя Шумен-Белокопитово.

Борисов използва момента, за да посочи по думите му друга лъжа на БСП – че ГЕРБ са виновни, че за "Цанков Камък" са платени повече пари.

"След като аз водих всички журналисти и им показвах гората и пътя, три години не мога да накарам АПИ да вземе този път от НЕК, защото той е опасен за хората и струва колкото магистрала "Тракия". ГЕРБ направи Цанков камък – какви наглеци могат да бъдат", възмути се премиерът.

Той подчерта, че Националната електрическа компания е в лошо финансово състояние по две причини – едната са заеми от 500 млн. евро за АЕЦ "Белене" и близо 1 млрд евро заем за Цанков камък.

"Станишев спокойно излиза и на бялото казва черно", продължи министър-председателят и посочи, че се е надявал, след като бъде избран за лидер на ПЕС той да започне "да говори по-малко лъжи". "Затова сме амбицирани много ПЕС да ги бием в България на изборите. Не само БСП, но и целия ПЕС догодина", обонщи Борисов.

Той изтъкна, че Международния валутен фонд (МВФ) е излязъл с добри данни за България и е добре да се знае, за да може хората да сравняват написаното от експертите с думите на Станишев.

На заседанието финансовият министър Симеон Дянков оповести данни от прогнозите на МВФ за България. Очакванията са за ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,5 % през 2013 г.

От фонда специално са посочили с какви стъпки може да стане това – по-силно вътрешно търсене вследствие на доброто усвояване на структурните фондове на Европейския съюз. Отделно от МВФ са посочили, че за повишаване на растежа и заетостта, ще са необходими по-големи капиталови разходи за базовата инфраструктура, осигурени също от еврофондовете.

Дянков заяви, че обикновено МВФ не си позволява да предлага конкретни стъпки, но в случая това било много добре.

Водещи

Най-четени