Борисов привиква Бъчварова и Горанов 04.11 | 07:30

Тримата ще търсят компромис, който да задържи полицаите в МВР

От iNews.bg

Спешна среща с министрите на финансите Владислав Горанов и на вътрешните работи Румяна Бъчварова свиква рано днес премиерът Бойко Борисов. В 8:30 ч. двамата трябва да бъдат в кабинета му. Причината за поисканата среща е проблемът с полицаите, които вчера следобед излязоха на протести в десетки градове на страната, блокираха улици, кръстовища и дори магистрали. Заваляха и молби за напускане. Само в Пловдив над 150 полицаи такива подадоха такива.

Служителите на реда се противопоставиха остро на предвидените в проектозакона за бюджета за следващата година орязване на разходите за социални привилегии на кадрите на МВР. Според Горанов така на хазната ще бъдат спестени 25 млн. лв. Полицаите обаче реагираха остро на тази идея. По време на протестите снощи Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) разпространи декларация, в която освен оттеглянето на предложенията, заложени в Бюджет 2016, поискаха още и право на колективен трудов договор за държавните служители в сектор "Сигурност", право на синдикалните организации в него да се присъединяват в национално представителни синдикати, както и заплатите на полицаите да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната. Ако това не се случи, силите на реда заплашиха с голям национален протест, който ще се проведе тази неделя от 13 ч. пред Народното събрание.

При така стеклата се обстановка се предполага, че тези теми също ще бъдат обсъдени по време на срещата на Борисов с Бъчварова и Горанов.

Водещи

Най-четени