Българите в търсене на поредния спасител 12.09 | 10:00

На поредните парламентарни избори, трети за тази година, българите ще търсят и поредния спасител. Разочаровани от депутатите, обнадеждени от министрите на президента

От iNews

Бързината, с която избирателите се мятат от един към друг нов политически проект е белег за несигурност и тревожност в обществото. Втори парламент тази година се проваля в опитите си да излъчи редовно правителство. Политическите сили, на които се възлагаха надежди за промяна след декадата управление на ГЕРБ, при което държавата затъна в корупция и свободата на медиите се срина, не само не успяха да се разберат помежду си, а и се изпокараха. Обществото чу груби до цинизъм обиди, видя интриги и компроматни скандали.

Това неминуемо ще се отрази на ентусиазма на електората, симпатизиращ на "новите партии” – "Има такъв народ” (ИТН), "Демократична България” (ДБ) и "Изправи се. БГ. Ние идваме” (ИБГНИ). Независимо коя от тях носи основната вина.

Каква е картината

На хоризонта изгрява нов политически проект – на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, чийто потенциал социолозите засега не мерят, въпреки че го правеха с партията на шоумена Слави Трифонов половин година преди самото й учредяване. Само за три месеца двамата се прославиха с действията си срещу установения от времето на премиера Борисов модел на разхищения на публични средства, насочвани към определени частни фирми.

Макар двамата да не са потвърдили (но не са и отрекли) политическото си бъдеще, очакванията растат, подхранвани и от факта, че не потвърждават участието си в следващия служебен кабинет.

Приятели и съмишленици от години, възпитаници на Харвард, с бизнес на светло, вече и с висок рейтинг, тандемът Петков-Василев вероятно ще участва в предстоящите избори за 47-ми парламент. Прогнозите са да се случи с регистрация на друга партия – времето е твърде кратко за процедурите по учредяване на собствена.

Премиерът Стефан Янев, близък до държавния глава и като негов секретар по сигурността, публично коментира, че би се включил в техен проект и би гласувал за тях. Така става ясна подкрепата на президента, за която самият президент мълчи.

Вероятността Кирил Петков и Асен Василев да се явят на предстоящия вот е значително по-голяма от тази да не го направят.

Има поне три аргумента в подкрепа на тази хипотеза.

Първо, демонстрират завидно самочувствие и самоувереност и не биха се съгласили да участват с листи на ДБ. Второ, двамата сега са на гребена на вълната, изчакване до следващи избори (неизвестно кога) ще ги лиши от ореол, слава и надежди. Трето, имат подкрепата на парламентарно представени политически сили, които са с реални шансове да участват и в следващия 47-ми парламент – тоест, разкрива се потенциална възможност за участие в бъдещо редовно правителство.

Освен това двамата черпят от високия рейтинг на президента, който ще спечели нов 5-годишен мандат. Печели и Румен Радев, избирайки да бъде асоцииран с модерни успели хора, с престижно образование на запад, чиято политическа кариера стартира от градската десница ("Да, България”, сега част от ДБ). Не и с "моторите” за първия си мандат – БСП и лидера ѝ Корнелия Нинова, руския о.з. ген. Решетников, лявото. Това е и една от причините бъдещата формация да е проблемна за партии и вляво, и вдясно.

Кой се страхува от новата партия

На пръв поглед успехът на новия проект е гарантиран – дори и без мрежа от организации. Димитър Ганев от изследователски център "Тренд”, коментира за Euractiv, че липсата на структури не е единствено важното за политическата технология. Той припомни постижението на НДСВ през 2001 г., когато Симеон Сакскобургготски се яви с обещанието за 800-те дни, в които ще оправи България.

Без структури и с регистрация на друга партия, НДСВ спечели близо 2 милиона гласа на вота.

"Те (Кирил Петков и Асен Василев, бел. а.) са медийни образи и ще се носят на вълната на своята популярност”, посочи Димитър Ганев. Според него избори 2 в 1 ще са от полза за новата формация, тъй като ще има по-висока избирателна активност. На парламентарните избори на 11 юли тя беше 42.19% спрямо 50.61% три месеца по-рано.

"При ниска избирателна активност излизат твърдите ядра, а при висока – негласуващите, които искат да накажат някого с вота си или търсят месия, нов спасител”, казва Ганев.

Политологът доц. Татяна Буруджиева вижда проблеми за президента в отношенията му с БСП заради новата партия, която още не се е появила. "Вдясно партиите не декларират съперничество, но съм сигурна, че го изпитват, защото няма как да се противопоставят – това са техни хора, които ще направят нова формация”, заяви тя по БНР.

Проблемите вече са видими с невъоръжено око. Лидерът на БСП запита президента стои ли зад новия политически проект и поиска ясен отговор. Депутати-социалисти дори съобщиха за опити да се "крадат” хора от БСП за бъдещата партия.

Публичен израз на опасенията за (поредно) разцепване на дясното даде и евродепутатът на "Демократична България” Радан Кънев. В интервю за сайта ClubZ той призова двамата министри да се включат в листите на ДБ и да не повтарят грешките от 2017 г., когато "Да, България” и "Нова република” не се разбраха за съвместно явяване и останаха извън парламента.

По онова време Кирил Петков и Асен Василев бяха част от "Да, България”, от която бързо си тръгнаха. Нейният лидер и съпредседател на ДБ Христо Иванов също заяви в края на август, че ще извършат "всички разумни действия”, за да не позволят ново разцепление, а да надградят и използват "потенциала и доверието, което всеки един носи”. Фактът, че десетина дни по-късно Кънев предупреждава за същото показва, че формулата за това не е намерена.

"Новите” срещу "старите”

За БСП ще е трудно да преразгледа подкрепата си за президента за втория му мандат. Бездруго забави твърде дълго, което ѝ костваше загуба на гласове на изборите на 4 април и вътрешнопартийно напрежение. Корнелия Нинова не би искала да си отваря нов фронт в партията. Гласовете за оставката ѝ, искана заради ниски изборни резултати и кадрови решения, не стихват. А нарасналото одобрение за Румен Радев ще се материализира в издигането му за втори мандат от инициативен комитет – тоест, БСП вече няма да свири първа цигулка. Може ли избирателите на социалистите, които гласуват за Радев за втори мандат, да подкрепят и проект, свързван с него, на избори 2 в 1? Въпрос за социолози.

Така че едва ли на "Позитано” 20 гледат благосклонно към новия политически проект. В това отношение интересите на БСП съвпадат с тези на ГЕРБ и ДПС, които са и в конфликт с президента, и със служебните министри. Трите партии вече показаха сговор, надувайки бюджетните разходи за догодина с над милиард при актуализацията на бюджета от парламента. Не им е за първи път, няма и да е за последен.

Най-ревностно подкрепящите президента обаче са в разпад. ИБГНИ, обединило леви и десни сили и граждански сдружения, съюзени от летните протести м.г., едва ли ще яви в същия формат на изборите тази есен. "Отровното трио”, платформата "Изправи се. БГ” на Мая Манолова, "Движение 21” на Татяна Дончева, ВОЛТ на Настимир Ананиев, Единната народна партия ще търсят нови партньори. Макар никой от тях още да не го е признал официално. "Отровното трио” вече регистрира  неправителствената организация "Ние идваме”, което ще улесни преговорите с новата формация на Петков-Василев.

Партията на шоумена Слави Трифонов, която първо покани двамата за министри в свой кабинет, а после ги атакува, също не е сред привържениците на бъдещия проект. Депутати на ИТН се заровиха в стари сделки на Асен Василев и канадското гражданство на Кирил Петков, по което се чака произнасяне на Конституционния съд. Но Трифонов беше първият политик, обявил, че партията му подкрепя Радев за втори мандат, което му спечели гласове на вота на 4 април. Знае се, че той държи на думата си. На избори в 2 в 1 неговите избиратели ще гласуват за Румен Радев, но дали няма да се увлекат и да гласуват и за Кирил Петков например. Също въпрос за социолозите.

Конкуренцията в българската политика се засилва. Как това ще повлияе на качествата на българската демокрация засега е неизвестно.

Автор: Емилия Милчева

Източник: Euractive.bg

Емилия Милчева се присъединява към екипа на EURACTIV БългарияТя е работила в БТА, в. "Труд”, в. "Класа”, Градски вестник, сайтовете "Webcafe”, "Ureport”, "ClubZ”, телевизия BiT. Сега работи за "Deutsche Welle” и онлайн изданието "Тоест”. Наскоро излезе и дебютната й книга с разкази "Ела и ме спаси”. 


Водещи

Най-четени