България и Гърция заедно срещу бежанската криза 22.08 | 17:58

По телефона Бойко Борисов благодари на Ципрас за отмяната на 26-процентния данък

От Кристиан Костурков

България и Гърция ще работят заедно за справянето с вълната от бежанци от Близкия Изток и Африка. За това са се договорили днес в телефонен разговор българският премиер Бойко Борисов и гръцкия му колега в оставка Алексис Ципрас, съобщи пресслужбата на Министерски съвет. Двамата са обсъдили сериозната ситуация със засилващия се мигрантски поток и са се разбрали, че двете страни трябва заедно да отстояват позициите и да защитават интересите си по този въпрос пред Европейския съвет.

Бойко Борисов е припомнил на Алексис Ципрас за тристранното споразумение за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция, подписано преди около два месеца в София. Според нашия премиер то е добра основа за повече координация и съвместна работа по проблемите с нелегалните имигранти.

Българският министър председател е благодарил на гръцкия си колега за сътрудничеството и разбирането, проявено от Атина и отмяната на 26-процентния данък, който Гърция въведе преди време. Борисов и Ципрас са обсъдили също така и важността на газовата свързаност между двете страни и необходимостта от ускореното изграждане на междусистемната връзка като приоритетна част от бъдещия енергиен съюз на ЕС. Българският премиер е пожелал на колегата си Гърция да постигне така необходимата й стабилност.

Водещи

Най-четени