Василев и Петков рекордьори: Напълнихме хазната! 15.09 | 18:00

От iNews

Възход, подем, край на кражбите, милиони инвестиции и голяма глътка въздух за бизнеса очерта заедно тандемът Асен Василев - Кирил Петков. Сочените за бъдещи лидери на партия изтъкнаха огромен успех за служебното правителство. А Петков даде заявка, че действията на двама им ще продължат и след разпускането му и създаването на ново: "Когато има честен отбор с ясен план, който не го е страх, може да постигне много. Асен Василев пък увери, че вече може да се заделят пари и за пенсионерите, и за лекарите, и за бизнеса. 

Заедно започнахме промяната, нека да я продължим", каза звездата на правителството "Янев" в отчета за свършеното в последните седмици. Той отбеляза 10% нарастване на БВП, 4% повишаване на инвестициите и 20 на сто увеличаване на износа. "Това са цифри, показващи икономически растеж", убеден е Петков. Той наблегна на въведените нови мерки за бизнеса, 2,5 милиарда лева за гаранции по програмата за възстановяване, 185 милиона за средните предприятия и инвестициите у нас, включително бъдещия завод за електромобили в Ловеч.

Той благодари на търговските представители на България по света, предизвикали, по думите му над 600 писма с намерения за инвестиции у нас. Петков отбеляза и инициативата "Три морета" с фокус върху иновациите и проект за биотехнологичен хъб в София. А заедно с това, по думите му, се водели преговори и с Гуугъл и Амазон. За пръв път е бил подписан и стартъп стандартът в ЕС, и визата с цел привличане на младите европейци у нас. "Община без корупция", пък е специален гарант за инвестициите по думите на Петков. Спряхме кражбите - от ББР, от Агенцията за експортно застраховане (БАЕЗ), от ДКК, похвали се още икономическият министър.

В същия дух направи отчета си и финансовият министър Асен Василев.

В кратък порядък фокусирахме контрола върху фирмите с големи обороти и обществени поръчки. Стана нарицателно да спрем проверката на фризьорските салони. Да вървим от  малките към по-големите донесе два ефекта - събират се повече пари в хазната, а хората започнаха да работят по-спокойно, заяви Василев. 

Отчитаме ръст от 10%, което е безпрецедентно след 1997-98 г. и това не е заслуга не на кабинета, а на всички фирми и граждани, каза финансист №1.

Хората са си внесли данъците в хазната. Благодарение на фирмите, и работниците и това, което направиха, имаме възможност от днес със санкции на парламента да заделим пари и за пенсионери, и за лекари, и за бизнеса, и за културата, без да товарим страната с излишен дълг, увери министърът.

Ние сме в леко безпрецедентна ситуация - хем вълкът сит, хем агнето цяло. Това е защото нашите работници са се потрудили здраво, доволен е възпитаникът на Харвард.

Изтеглени са 385 кредита за над 400 милиона - т.е. фирмите се възползваха от тия средства.  

Благодарение на промени в митниците и НАП, около 2 млрд. ще влязат в бюджета тая година, отчете министърът.

 

 

 

Водещи