Вашингтон ни праща танкове, София не знае! 23.06 | 18:09

Министрите на отбраната на България и САЩ в задочен спор през медиите

От Кристиан Костурков

Втори ден не става ясно в крайна сметка дали американски танкове ще дойдат в България или не. Както iNews вече писа, първоначално главнокомандващият силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав обяви, че на територията на Източна Европа и по-конкретно в България, Румъния, Полша, а вероятно и в Прибалтийските страни и Унгария, ще бъда разположени 250 американски танка и още 5 хил. военни.

В същото време президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Николай Ненчев категорично отрекоха дори България да е била информирана за подобно намерение.

Днес информацията за разполагането на бронирана бойна техника у нас беше потвърдена от министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, който обяви пред CBS news, че САЩ ще вкара тежка военна техника, включително танкове и други оръжия в новите страни членки на НАТО за първи път след края на Студената война.

Също така от думите му стана ясно, че България е една от тези страни и вече се е съгласила да приеме танкове и жива сила. Картър допълни и че американските танкове и войски се разполагат в Източна Европа заради руските провокации.

Военният ни министър обаче отново категорично отрече информацията. В специално изявление по повод думите на Аштън Картър той обясни, че е имал среща с посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Марси Рийс по нейна молба.

"... по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката", каза Ненчев.

И допълни, че към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал. В крайна сметка изобщо не става ясно каква е реално ситуацията.

От една страна се появяват съмнения за спекулации от американска страна. В същото време обаче у нас се изказват и предположения за някакви тайни договорки и т.н. Категорично се знае само, че САЩ и НАТО от една страна и България от друга, са на коренно различно мнение дали ще се разполагат американски танкове и войски на наша територия.

Ненчев обаче е категоричен, че българското общество ще бъде информирано моментално, ако се появи такава информация. "Ако подобно искане постъпи, затова ще бъде уведомено както българското общество, така и останалите български институции. Едва тогава ще започне процедурата по приемане и съгласуване на предложението", заяви Ненчев.

Водещи

Най-четени