Вигенин: Зачеркването на "Белене" е политически въпрос, а не икономически 09.07 | 17:00

От iNews

"Става дума за двойни стандарти. Убеждаваха ни години как не може да се реализира проектът "Белене", как България трябва да ограничи руското влияние в енергетиката си, а това е руска централа с руски реактори. Сега се оказва, че в България не може, а в Украйна, която е във война с Русия, може".

Това каза пред БНР депутатът от БСП Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание, бивш министър на външните работи.

По думите му оборудването за АЕЦ "Белене" е купувано преди години на цена, която сега няма да е пазарна, а само ще възстанови похарчените пари тогава:

"Защо трябва да търсим купувач, при положение, че бихме могли да реализираме тази централа. Дори беше проведен референдум по тази тема. Зачеркването на "Белене" не е резултат от икономически анализ на ползите и вредите, а е чисто политически въпрос, който в годините десните правителства намираха начин да блокират. Казано направо - тази АЕЦ не се реализира поради политически, а не заради икономически съображения. За БСП това не е приемливо".

Кристиан Вигенин подчерта, че българският интерес включва подкрепа за Украйна, но без военната помощ:

"Говорят се едни неща - мир, диалог, но те не са подплатени с инициативи и действия. БСП е опозиция и няма инструментите, но президентът Румен Радев е президент на държава от ЕС, но не ми е известно да е предприел някаква инициатива в тази посока. ... Призивът за мир на БСП винаги е бил и към двете страни - и Украйна, и особено към Русия, която води война на украинска територия".

Според него, когато няма яснота какво включва помощта, която България ще предостави на Украйна, когато обществото е разделено и има съмнение, най-добрата политика е всичко да се сложи на масата и да има ясен график и намерения.

Като бягане пред вятъра Кристиан Вигенин определи приетата от парламента Декларация в подкрепа на бъдещо членство на Украйна в НАТО.

В коментар на проекта за Бюджет 2023, Вигенин коментира:

"Това, че социалните разходи не се орязват, означава, че се замразяват. ... Докато се борим за мир в Украйна, да помислим как можем да помогнем и на хората в България и как да има социален мир и у нас".

Водещи