Вигенин: Новият списък "Магнитски" изглежда като атака по руското присъствие в енергетиката ни 12.02 | 13:20

"Ако САЩ са наши партньори и искат да се борят с корупцията, да ни предоставят тези данни"

От iNews

"Главният прокурор да изиска данните за санкционираните по "Магнитски", защото, ако това е престъпление, което се санкционира от американската страна, в още по-голяма степен това трябва да важи тук. Тези ресурси, за които се говори, че са отклонявани, те са за сметка на българския народ. Ако САЩ са наши партньори и искат да се борят с корупцията, а това са тежки корупционни обвинения за огромни средства, нека да ни предоставят тези данни. Главният прокурор да ги поиска и ако не му ги дадат, да каже, че не са му ги дали, или като му ги дадат - да видим какво ще направи прокуратурата. Не мисля, че просто така трябва да остане това нещо. ... Искаме институциите да си свършат работата".

Това заяви пред БНР Кристиан Вигенин от БСП, заместник-председател на 48-ото Народно събрание.

"Има усещането, че това е атака по руското присъствие в българската енергетика, а не конкретно срещу тези личности. В публикуваното съобщение има доста категорични твърдения, съвсем конкретно са написани някакви неща. ... Трябва да отчетем това, че тези имена попаднаха в списъка "Магнитски", но далеч не сме от тези, които ще прибързат, за да ги анатемосат. Не можем безкритично да се разграничим и да си захвърлим хората. ... Изглежда като налагане на американски интерес в някаква сфера, създавайки съмнения около хора, свързани с българската енергетика", коментира той.

По думите му случаят с Владислав Горанов е по-различен от останалите в новия списък "Магнитски".

В предаването "Неделя 150" Кристиан Вигенин коментира проведения в събота 50-и Конгрес на БСП:

"Има начин да работим заедно, ако целта ни е да има силна БСП. Има различия, но колегите трябва да бъдат конструктивни. Аз не съм видял нещо конструктивно, единственото, което се чува, е искане на оставка на Нинова".

 

Водещи

Най-четени