Всеки локомотив ще има отговорен за техническата поддръжка 05.05 | 13:34

От Елена Коцева

За всяко ж.п .превозно средство, преди то да влезе в експлоатация, ще бъде определяно лице, което да отговаря за поддръжката му.

Това гласува парламентът на първо четене с промени в Закона за железопътния транспорт, предложени от правителството.

Тази функция може да бъде изпълнявана от железопътните превозвачи, управителите на ж.п. инфраструктурата или ползвателите на превозните средства.

Те ще бъдат вписвани в регистъра на превозните средства.

Ако превозвач откаже информация на пътник или даде непълна такава за пътувания, за които предлага договор за превоз, ще бъде наказан с глоба в размер от 2 000 до 5 000 лв.

iNews припомня, че проблемите с техническата поддръжка на вагоните и локомотивите излязоха наяве при трагичния инцидент з пожара във влака София - Кардам, когато в огнената стихия загинаха 9 души.  При разследването стана ясно, че техническите проверки и ремонти се бавят, не е пълна документацията по тях и че са издадени заповеди, които противоречат на техническата безопасност.

Освен това безопасността на техниката и на  ж.п. инфраструктурата като въпрос влезе и в съда. 

С промените, които днес депутатите гласуваха, се прецизира и уредбата за инфраструктурните такси. Те ще зависят от размера на разходите, произтекли директно от извършване на влаковата услуга.

Таксите следва да покриват преките разходи за поддържане на мрежата в експлоатационна годност.

Депутатите задължиха министъра на транспорта да предлага на правителството десетгодишна програма за развитието на железопътния транспорт и на железопътната инфраструктура.  

Водещи

Най-четени