ГЕРБ гонят Сидеров от комисията му 13.12 | 11:01

Ще инициират подписка за освобождаването му от председателството заради Куба

От Ивелина Георгиева

От ПГ на ГЕРБ и членове на опозицията в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси ще инициират искане за освобождаване на Волен Сидеров като председател на антикорупционната комисия. Това съобщи народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Мотивът за исканото освобождаване са "скандалните" факти около пътуването на Сидеров в Куба по време на дебатите за Закона за държавния бюджет.

"В последните дни станаха ясни доста скандални факти и обстоятелства около един народен представител, който е и председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси", каза Атанасова.
"Не можем да позволим да се уронва престижът на Народното събрание и той вече може би е под санитарния минимум", допълни тя.

Според правилника на НС съществува процедура, според която може да бъде освободен предсрочно председател на комисия по искане на повече от половината на членовете.

В тази връзка от ГЕРБ инициират подписка и призовават останалите членове на комисията да се присъединят към искането за предсрочно освобождаване.

"Не може този, който се бори с корупцията, да става символ на безразборното харчене на средства", възмутиха се от опозицията.

"Очевидно той не е достатъчно достоен да заема позицията, на която е в момента", коментира Александър Ненков от ГЕРБ.

На последното заседание на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси трябваше да бъдат изслушани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и народният представител Десислава Атанасова, тъй като срещу тях бяха получени сигнали за конфликт на интереси.

Сигналът срещу Борисов бе за офшорки, които той притежавал по времето, когато е бил главен секретар на МВР, а Атанасова трябваше да се яви с мъжа си за изслушване заради съмнения, че докато е била здравен министър, съпругът ѝ поголовно печелил обществени поръчки.

Нито Борисов, нито Атанасова се явиха за изслушване пред депутатите в комисията.

Водещи

Най-четени