ГЕРБ иска смъкване на прага за влизане в НС на 3% 19.06 | 17:25

Обръщат листа – обещават смесена избирателна система

От Филипа Тодева

Бившият председател на парламента Цецка Цачева обяви, че от ГЕРБ обмислят да предложат намаляване на бариерата за влизане в Народното събрание. Те ще предложат прагът за влизане в парламента да бъде намален от 4 на 3%.

Цачева поясни, че от ГЕРБ ще настояват за създаване на временна парламентарна комисия, която в рамките на месец да разгледа предложения за промени в Изборния кодекс.

По нейно мнение чрез искането за изработване на изцяло нов кодекс се подменя актуалният дневен ред, тъй като има действащ Изборен кодекс, получил одобрение и положителна оценка от авторитетни международни организации.

Цачева подчерта, че в предложенията в предложенията за промени ще бъдат отстоявани възможностите за прилагане на облекчен режим за участие на гражданите като независими народни представители, включително и чрез намаляване на паричната гаранция за регистрация на кандидати за независими депутати.

Този път от ГЕРБ обръщат листа, като обещават и мажоритарен елемент.

"Считаме, че исканията за по-силен мажоритарен елемент в избори са основателни и нашата идея е за прилагане на смесена избирателна система", каза тя.

Водещи