ДБ - готова за преговори с ИТН без искания за постове, заяви Христо Иванов 17.07 | 15:00

По думите му, ако не може да се състави кабинет в този парламент, отговорността няма да е на онези, които търсят диалог

От iNews

"Демократична България" (ДБ) е готова, без да поставя искания за свои представители в правителството, да разговаря с първата по резултат формация "Има такъв народ". Преговорите ще са за конкретни политики и ясно конфигуриране на парламентарната формула, която ще застане зад това управление. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред Дарик радио.

"За мен е важно да успокоим нещата и да се върнем към минимални добри обноски, защото това е важно. Има хора, които се кефят на шоуто, но има много по-голяма група хора, които изпитват отвращение и това убива демокрацията. Да се върнем към процедурата и нейния смисъл. Може да изключим изобщо наши представители, за да няма опошляване. Гаранциите, че ще се правят неща, а други – не, минават през хора. Въпросът е за какво управление ще гласуваме", каза Иванов.

Той добави, че ДБ има 3 ключови приоритета, на които ще държи при преговорите с парламентарните сили. Това е държане надалеч ДПС от управлението, смяна на главния прокурор и състав на ВСС, както и парламентарни разследвания за "Росенец", ТЕЦ Варна и др.

Що се отнася до подхода на "Има такъв народ" да предложат готов проектокабинет без обсъждане и налице да е рискът от нови избори, ако той не бъде подкрепен, Иванов отново наблегна на важността на разговорите.

"Моля никой да не се опитва спрямо нас да прилага такива подходи, които леко изглеждат като шантаж. Ние ще бъдем изключително конструктивни. Продължаваме да искаме да опитаме на база на първия мандат да бъде конструирано правителство, с което да могат да бъдат направени промени, което да е базирано на мнозинство, което да изключва ДПС. Много е важно това", обясни той.

По думите му, ако не може да се състави кабинет в този парламент, отговорността няма да е на онези, които търсят диалог.

"Думата "парламент" идва от разговор, от говорене. И това има смисъл, защото от наша гледна точка ние никога не сме казвали, че ще подкрепим всяко правителство. Казвали сме, че няма да поставим предварителни условия", посочи отново Иванов.

 

Водещи

Най-четени