ДБ ще иска Младен Маринов и Христо Терзийски да бъдат съдени 14.08 | 11:20

Ще подкрепим правителство с ясна програма до пролетта, но не и с мандата на БСП, обяви депутатът Ивайло Мирчев

От iNews

Вътрешните министри от последното правителство на ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски трябва да бъдат съдени. Това заяви депутатът от "Демократична България" (ДБ) Ивайло Мирчев пред "Нова телевизия", коментирайки разпространените кадри на полицейско насилие над протестиращи.

Това бе и едно от първите мнения на политици по въпроса, след като вчера по темата говори депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме" Николай Хаджигенов, който е и председател на парламентарната комисия, занимаваща се поведението на полицията по време на протестите през лятото на 2020 г.

Досега прокуратурата не е реагирала на излъчените в НС кадри. Няма данни и да е образувано разследване срещу полицаите биячи. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви днес пред "Сега", че не е гледала кадрите, тъй като е в отпуск и че ще коментира в понеделник.

Извън това Ивайло Мирчев заяви готовността на ДБ да преговаря в рамките на третия мандат за съставяне на правителство с ясно поставени цели, което да работи в следващите 6-8 месеца, докато бъде премината зимата и след това да се състоят нови избори през пролетта на 2022 г. От ДБ настояват да седнат предварително на една маса с парламентарните сили, с които може да бъде сформиран кабинета, за да изяснят програмата на този кабинет. Проявено бе и желание за нови преговори с "Има такъв народ", ако те "превъзмогнат пубертетския си период". Единственото изрично условие на ДБ е мандатът да не е на БСП, защото в коалиционното споразумение на десницата е записано, че не трябва да се коалират с ГЕРБ, БСП и ДПС и така биха предали избирателите си. 

Мирчев също така заяви категорично, че "Демократична България" ще излъчи свой кандидат за президент. Той разкри още, че сутринта на 30 юли, преди президентът Румен Радев да връчи мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ", от партията на Слави Трифонов обявили пред ДБ, а и останалите парламентарни групи, с които преговаряли, че кандидатът за премиер ще е Петър Илиев. "По-късно с изненада научихме, че той е сменен с Пламен Николов", коментира Мирчев. Въпросната смяна беше категорично отречена от самия Трифонов, като бе подчертано, че Николов бил избран две седмици предварително.

Водещи

Най-четени