ДПС настоя за падане на банковата тайна за сметките на висшите политици 12.11 | 13:15

Акцентът трябва да падне върху банковите сметки в офшорните зони

От Мая Александрова

ДПС настоява правителството да инициира пред Европейския съвет разработването и приемането на нарочен общ европейски регламент, с който банките да бъдат задължени да огласят банковите сметки на висшите политици.

Това каза на брифинг в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че особено силен акцент в този регламент трябва да падне върху банковите сметки на висшите политици в офшорните зони. Местан добави, че той трябва да обхване и лицата от семействата на висшите политици.

Според Лютви Местан за висши политици може да бъде приет списъкът от длъжности, за които задължително се подава имуществена декларация.

Разкриването на банковите сметки на висшите политици трябва да стане с регламент на целия ЕС, защото вероятно дори българският закон да го изисква, други банки могат да откажат на българските специални служби информация.

За да бъде работещ, регламентът трябва да бъде общ и ратифициран от парламентите на всички държави членки на ЕС, смята председателят на ДПС.

Лютви Местан обяви, че ще презентира тази идея официално на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на 20 ноември.

"Очакваме еднозначната и силна подкрепа на първо място на държавния глава Росен Плевнелиев, а наред с това и на всички останали политически сили", отбеляза Местан.

"Няма нищо по-естествено от това търговецът да има своите банкови сметки, включително и в офшорките, но това занапред не може да бъде привилегия на висшите политици", допълни председателят на движението.

Местан отбеляза, че това е ясният, принципен и категоричен отговор на ДПС по казуса "Христо Бисеров".

Междувременно идеята на ДПС за отпадне на банковата тайна за сметките на политиците бе посрещната положително и от част от опозицията.

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев уточни, че този въпрос не е коментиран в ПГ на ГЕРБ и изразява лично мнение, но всяка мярка, която има за цел да увеличи прозрачността по отношение на обществените фигури, особено на политиците, е добра.

Най-четени