ДСБ: Цветан Цветанов иска да овладее Реформаторския блок 18.03 | 17:43

Вчерашната декларация на ГЕРБ е предупреждение на Борисов към другите от Блока да си траят

От Ростислава Иванова

Декларацията на Парламентарната група на ГЕРБ, в която искат от премиера Бойко Борисов да изгони от властта всички хора на възлови постове, предложени от ДСБ, е опит за сплашване на останалите партии от Реформаторския блок (РБ) да не надигат глава. Целта на зам.-председателя на ГЕРБ и шеф на парламентарната им група Цветан Цветанов пък е да овладее РБ. Това заяви на брифинг в централата на ДСБ депутатът от РБ и член на партията на Радан Кънев - Вили Лилков.

Повод за пресконференцията бяха поправките в Закона за културното наследство, но медиите нападнаха единствения представител на ДСБ с въпроси по основната тема от вчера – декларацията на ГЕРБ.

"Смятам, че тази декларация е израз на политика, която беше водена през последните месеци с цел ДСБ да напусне РБ, за да бъде той лесно овладян от Цветан Цветанов. Така ГЕРБ искат да предупредят останалите партии от блока, които имат представители във властта, какво ги чака, ако действат като ДСБ", заяви Лилков.

Запитан за пореден път ще напусне ли партията властта и ще изтегли ли хората си от ръководни постове в управлението, Лилков каза твърдо: "ДСБ остава и в Реформаторския блок, и в опозиция. ДСБ е сред двигателите за създаването на Реформаторския блок и не смята да го напуска. Ние сме тези, които отговарят конструктивно на конструктивните предложения", подчерта той.

На въпрос ще откликне ли партията на призива на депутатите от ГЕРБ да изтегли кадрите си от властта, в това число и здравния министър д-р Петър Москов, Лилков посочи, че работодател на държавните служители е премиерът Борисов и той е в правото си да поиска оставката на техните представители. Той обаче уточни, че в декларацията на ГЕРБ има неща, които не отговарят на истината, като например в изнесения списък с предложените от ДСБ управленци имало много, които отдавна на са техни членове.

Лилков припомни, че излизайки в опозиция, ръководството на ДСБ е призовали всички свои представители да напуснат постовете си и да последват партията. Това се отнасяло и за Петър Москов, който обаче предпочете да остане министър, за да завърши докрай здравната реформа.

"Той е член на ДСБ, но решението си е негово и на премиера Борисов", категоричен бе депутатът. Иначе ДСБ винаги е подкрепяла и ще продължава да подкрепя работата на здравния министър и реформата му.

 

Запитан защо Москов още не е изключен от ДСБ, след като не се е подчинил на призива да се оттегли като министър, Лилков отвърна: "Всички, които не се оттеглиха през декември, когато партията ги призова, могат да бъдат изключени от общинските организации по места. Такива решения обаче не са ми известни. Такова решение липсва и по отношение на здравния министър Петър Москов.

Водещи

Най-четени