Даниел Смилов: Резултатът от тези избори може да е драматично неочакван 28.09 | 14:00

Но ако отговорните граждани се мобилизират, резултатът може да надмине и най-смелите им мечти

От iNews

След тези избори резултатът може да се окаже драматично неочакван. И то в лоша посока. Но ако отговорните граждани се мобилизират, резултатът може да надмине и най-смелите им мечти. Коментар от Даниел Смилов:

Започва кампания, в рамките на която българската партийна система - доколкото такава има - може да претърпи колапс или имплозия. След тези избори резултатът може да се окаже драматично неочакван. И то по-скоро в лоша посока.

В момента голяма част от хората чувстват едновременно умора от седемте избора и някакво задоволство, че могат да "накажат" политиците, без изобщо да отидат до урните. Същевременно от икономическа гледна точка нещата като че ли се движат или поне кретат в правилна посока - доходите нарастват, имаме рекордно ниска безработица и даже шансовете за еврозоната като че ли не са изчезнали съвсем.

Безразсъдство, заради което България може да изпадне в тежка ситуация

Всичко това създава чудесна среда за политическо сеирджийство - дайте да видим какъв нов резил може да се получи в парламента, като цената на шоуто ще е сравнително ниска. В най-лошия случай ще има някакво служебно правителство и нови избори.

Това обаче е не само измамно усещане и безотговорно поведение от гражданска гледна точка. Това си е чисто безразсъдство, защото заради него България може да изпадне в наистина много тежка ситуация. Среднощните циркове от вчера в парламента показаха как с партии като "Възраждане", ИТН, БСП и по-зле страната на практика става неуправляема, дори когато те нямат мнозинство. Всъщност с хъшлашкото блокиране на парламентарната трибуна бяха (може би безвъзвратно) загубени милиарди левове от помощи, които ЕС ни дава за реформиране на отрасъла енергетика. Без тези помощи той ще остане неефективен и продукцията му ще е непотребна както на вътрешния, така и на европейския пазар. Но ще сме изгубили милиарди за създаването на нови ефективни мощности и преквалификация на работниците.

Това е само малка илюстрация на това какво ще последва при едно колабиране на партиите на проевропейското мнозинство, а такъв колапс, уви, е напълно възможен.

Какво може да се случи

1. При гласуващи около 2 млн. души, каквито са прогнозите, разлика от 10% между първия и втория (по прогнози) може да изглежда голяма, но всъщност става дума за около 200 000 души. ПП-ДБ на предните избори загубиха 300 000, а ГЕРБ около 150 000. Ако имаме асиметрична мобилизация на електорати на тези избори, дори водачеството на ГЕРБ не е сигурно, защото 200 000 гласа за една или друга партия ще могат радикално да променят нещата. С впрягането на кметовете в определени градове ГЕРБ явно изгребват дъното на електоралните си нощви. Неспособността им да създадат правителство, когато уж четири пъти "печелят" избори, няма как да не демотивира избиратели и този път. Ако оттеглянето е в размер на стотици хиляди, състезанието ще стане съвсем непредвидимо. А пък и трайното сдвояване на Борисов и Пеевски, както и отказът/неспособността им да се разделят с корупционния си багаж, е дамга за ГЕРБ, която ще продължи свиването на тази партия;

2. Вторият на изборите също е напълно неизвестен. Вотът за ПП-ДБ е разколебан, но не е изключено избирателите им да се стреснат от възможността "Възраждане" да са втори и страната да загуби трайно европейската си перспектива. Оттеглянето и наказването на политическите представители вече веднъж беше играно от този електорат и резултатът е видим - нищо добро за никого не последва. "Възраждане" пък зависят от разпръскването на русофилския и патриотичния вот. Ако БСП се сринат още и ако конкуренти на "Възраждане" като "Величие" и "МЕЧ" се представят по-зле, хората на Костадинов имат шанс да концентрират гласове и да минат напред. В създадения вакуум може да се нароят обаче и нови "патриотични" формации. Около 7-8% се канят да гласуват за "други" партии, което означава, че най-вероятно ще има и нови изненади в национал-патриотичния сектор (както и в сферата на чистата политическа екзотика)

3. От третия нататък пък изобщо нищо не е ясно: кой и с колко ще влезе в парламента към момента е Божа работа. Най-вероятно ДПС на Доган ще е вътре - поне формално то е над статистическата грешка по отношение на 4%-та бариера. Но тук вече ще става дума за много малки числа. Ако един процент е около 20 000 гласа, напазаруването на 50 000 може да се окаже решаващо например. МВР пак ще си затвори благосклонно очите за небогоугодните дела на ГЕРБ, Пеевски и компания. Новото ще е, че Делян Пеевски ще трябва да мобилизира целия си ресурс за собственото "Ново начало", което по отношение на контролирания и купен вот изобщо няма да е ново. Интересното тук е, че със сравнително малко пари и организираната престъпност ще може да се включи с решаваща намеса, което може да превърне следващия парламент в съвсем поразителна менажерия. Руските (по собственост, служба или произход) бизнеси в България, които съвсем не са малко, също ще играят активно, усещайки явната възможност да повлияят на резултата.

Автор: Даниел Смилов

Източник: Дойче веле

Водещи

Най-четени