Денков: Ако правителство не се сменяше на 15 септември, вероятно щях да съм с Петков и Василев 18.09 | 12:58

Министърът на образованието обаче няма представа дали зад партията им стои президентът Радев

От iNews

Ако правителство не се сменяше на 15 септември, а два или три месеца по-рано или по-късно, вероятно щях да бъда с Кирил Петков и Асен Василев. Ангажиментът към просветното министерство е важен. Това заяви в ефира на Българската национална телевизия служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

"Но при положение, че през последните 3 месеца подготвяме тази система, организираме я по различен начин, слагаме един много труден механизъм, при който да се следи във всяко едно училище какво се случва, за мен беше некоректно да напусна системата, да сложим нов човек, който не познава как работи системата и да се опитаме да я подкараме на 15 септември. Ангажиментът към просветното министерство е важен - говорим за здравето на децата и учителите и за тяхното образование. Когато стане дума за образование и политика - казал съм го много пъти - в образованието има място само за една политика и това са образователните политики - никакви партии, никакви политически проекти, никакви партийни дейности нямат място в образованието", уточни той.  

Министърът повтори, че отговорността му в момента е към образователната система и задачата му е да минимизира, доколкото е възможно, следващата ковид вълна в системата, без да се затварят училищата.

Проф. Денков обясни, че познава Кирил Петков и Асен Василев от години и по време на служебното правителство те са показали, че искат промяна, а и знаят как да я направят.

"Възхищавам се на тяхната смелост да влязат надълбоко в корупционните схеми", каза той.

Министърът на образованието обаче няма представа дали зад партията на Петков и Василев стои президентът Румен Радев. "Това, че са служебни министри е очевидно, но оттам нататък те си тръгват по своя път", категоричен е той.

"Напълно ясно разбирам това, което казаха, че с десни средства могат да се извършат леви политики и те го показаха на практика. Ако спреш кражбите, ако имаш правилните хора, които да събират данъците, митата и т.н. - ти имаш средства, за да подкрепиш образование, пенсионери наука. Това те показаха, че може да се случва и това искат да направят в бъдеще. НС можеше да свърши част от тази работа, на за съжаление не можаха да сглобят партиите. Тяхната идея сега е вероятно да сглобят парламент, който да започне да върши тези неща", обясни служебният министър.

Що се отнася до коронавируса и началото на учебната година, проф. Денков уточни, че са сменили радикално системата, по която ще се отварят и затварят училища и ще се следи какво се случва с разпространението на коронавируса.

"Това е съвсем нов механизъм, който не беше изпробван преди 15 септември. Има и своите рискове, но е насочен максимално към това да бъдат отворени училищата", обясни той.

"Създаден е баланс с механизма и насоките - максимално отворени училища, но ако има болен ученик, се карантинира паралелката, директорът решава дали училището ще мина към ротация или дистанционно обучение. Трябва обаче вътре в училището да спазват мерките. Директори, учители и родители трябва да гледат внимателно децата и ако видят симптом, да приберат детето в къщи, да го тестват, за да не пламне цялата паралелка или училище", призова Денков.

По думите му ситуацията в момента изглежда добре. Вчера са тествани учители и ученици. Установено е, че най-висок процент от карантинирани учители има в Търговище, защото наскоро областта беше в тъмночервената зона. Денков заяви, че е важна ситуацията с коронавируса около училището, защото се пренася вътре в него.

"В момента около 35% от учителите са ваксинирани, около 3% са с първа игла. Около 20% са преболедували. Т.е. имаме покритие малко над 50% от учителите", каза още министърът.

Според него задължителни мерки за ваксиниране могат да бъдат въведени, само когато обществото ги подкрепя.

"За съжаление, когато в България някой излезе и каже: "Ваксинирайте се", се намират и други хора - от парламентарна трибуна, от комисия по здравеопазване..., които казват обратното. Българското общество беше объркано от лъжепророци", каза министърът и осъди лидери, които "говорят опасно".

 

Водещи

Най-четени