Денков: Главчев е част от номенклатурата на ГЕРБ 30.03 | 13:00

Премиерът в оставка е на висш партиен форум на ПП

От iNews

Ясно е, че е партийно лице, г-н Главчев, с цялото ми уважение към него, е част от номенклатурата на ГЕРБ. Няма как да се правим, че няма отношение към ГЕРБ. Това каза пред журналисти премиерът в оставка Николай Денков.

Президентът Румен Радев определи вчера председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията. Държавният глава ще приеме днес кандидата за служебен премиер в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. 

Денков бе категоричен, че това, което се очаква от служебния кабинет по Конституция, е да проведе честни избори. Това, разбира се, ще зависи много и от състава на Министерския съвет, особено от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление, отбеляза той. Видяхме какво се случва при предишни избори, така че се надявам добросъвестно да бъде свършена точно тази задача, заяви Денков. На въпрос, свързан с избора на Главчев за председател на Сметната палата  с подкрепата на ПП-ДБ, Денков посочи, че този тип провокации с нищо няма да помогне. Факт е, че ние през цялото време се опитваме да деполитизираме тези системи. Всъщност, ако трябва да резюмирам с едно изречение – това, че се разпадна правителството и не се реализира ротацията, е именно поради нашия стремеж да сложим партийно неоцветени фигури в тези контролни институции, обясни Денков. 

Много е лесно да се правят провокации, много е трудно да се намерят решения, които да работят, добави той. 

Денков каза, че това, което са отчели още при избора на конституционни съдии, е, че подходът, при който ярки политически лица се появяват при контролни независими регулатори, трябва да бъде прекратен. Именно затова предложихме конституционен съдия, който не е свързан по никакъв начин с ПП, добави той.

Това, което се случи преди - това да се съгласяваме с ГЕРБ да бъдат сложени такива лица, е всъщност пример за нещо, което трябва да избягваме, каза Денков. По същество това е големият спор, който имахме и сега при ротацията, уточни Денков и добави, че разпределянето на квотен принцип на хора по партийна линия, които трябва да бъдат лицето и съдържанието на независимите контролни органи и регулатори, е грешно. 

Водещи

Най-четени