Депутатските заплати остават непроменени: По 4,5 бона + още за участие в комисии 05.08 | 18:00

Очаквано, народните представители не намалиха трудовите си възнаграждения при гласуването на новия правилник за работа в НС

От iNews

Очаквано, депутатите не намалиха заплатите си при гласуването на новия правилник за работа на Народното събрание. Възнаграждението на народните представители ще е най-малко около 4.5 хил. лв. (три средномесечни заплати на заетите в обществения сектор), като към него се начисляват допълнителни суми, ако депутатът е председател на комисия или участва в нея.

Предложението за намаляване на заплатите бе на Мая Манолова и още двама депутати от групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!", но бе подкрепено само от общо осем народни представители. С други думи, включително половината парламентарна група на Манолова не е подкрепила идеята за намаляване на заплатите с две трети.

Председателят на Народното събрание Ива Митева ("Има такъв народ") определи предложението на Мая Манолова като популизъм и обясни, че промяната възнагражденията е много по-голяма тема, защото от заплатите на народните представители зависят сумите, които получават министри, както и членове на регулаторни органи.

Депутатите имат и други предимства, напр. покриват им се разходите за транспорт, осигуряват се жилища от мандатния фонд на Народното събрание на тези, които нямат такова, имат право на дневни и квартирни, когато пътуват до изборните си райони.

Водещи

Най-четени