Дончев: Няма да има скок на тока след Нова година 07.07 | 11:18

Никой не е оказвал натиск Искров да става шеф на БНБ през 2009 г., казва вицепремиерът

От Кристиан Костурков

Рязко поскъпване на електроенергията у нас след Нова година е нереалистично. На това мнение е вицепремиерът Томислав Дончев. По неговите думи цената на тока не се потиска изкуствено. "Нямаме изкуствено задържане на цената, най-малкото защото от такива мерки през последната година сме оставили енергетиката в това състояние, което е в момента. Половината от паричния дефицит вътре е следствие на т. нар. тарифен децифит. Втората половина от дупката е заради "Цанков камък” и заради АЕЦ "Белене”, коментира той в ефира на bTV.

Дончев потвърждава, че проверките на ВЕИ-тата продължават, като тяхната основна задача е да установят дали декларираните от производителите инвестиции в сектора отговарят на по-високата цена, която искат за продавания от тях ток. "Който като почтен и съвестен инвеститор не е надписвал сметката, може да бъде спокоен”, допълва вицепремиерът.

"Трудно ми е да си представя, че част от нещата, които са се случвали в енергетиката изобщо, включително и във ВЕИ-сектора, са ставали без политическа протекция. Имаме драстични случаи”, заяви Дончев.

По повод твърденията на бившия финансов министър Симеон Дянков, че Иван Искров е бил преизбран за управител на БНБ през 2009 г. под натиск, вицепремиерът коментира: "Не помня никой да е бил натискан Иван Искров да остане на поста като управител на БНБ, нито някой да се е оплаквал от натиск”.

Що се отнася до ситуацията в съседна Гърция, той коментира, че страната е търговски партньор за България от голямо значение.

"Износът ни за Гърция е от порядъка на 3 млрд. лв. Над 100 хиляди души работят в страната, а през лятото броят им става почти двоен”, посочва вицепремиерът и добавя: "Ако кризата в Гърция се задълбочи, което е напълно възможно, част от тези над 100 хиляди българи може да изберат да се върнат в България”.

Евентуалното заменяне на еврото с драхма в южната ни съседка Дончев приема като "прекалено екзотичен сценарий". "Това означава, че кризата е ескалирала до крайна степен и преговорите във всякакъв вид са невъзможни”, смята той.

Според него гръцкото правителство, с убеждението, че мощността му е повишена след референдума, ще се опита да лансира нещо близо до петъчното предложение на Ципрас, редуциране на дълга с нови 30% и гратисен период от 20 години, което няма как да бъде прието.

Водещи

Най-четени