Допълнителните машини остават запечатани, няма да участват в изборите 11.11 | 16:29

Те не са поръчка и собственост на държавата, обясниха говорителите на ЦИК

От iNews

Общият брой машини, които ще се използват у нас и в чужбина в изборния ден на 14 ноември, е 11 936. Това съобщиха от Централната избирателна комисия. От там уточниха, че устройствата, собственост на ЦИК, са 12 837. 

"Има достатъчно голям резерв машини на склад, собственост на ЦИК и държавата. Допълнителните машини не са предвидени за използване на втори тур. Те не са поръчвани от нас, съответно не са собственост на държавата. Доводите, че са предназначени за резервни части, не са основателни", каза зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов и добави, че практически няма възможност с тези устройства да се влияе на вота, тъй като всяка машина е предназначена за конкретна СИК. 

"Никога не сме давали разрешение в изборния ден да бъдат заменяни машини. Те се подготвят в склад, инсталира се софтуерът за гласуване и така се доставят по места. Ако има повреда в някое устройство в изборния ден и тя не може да бъде отстранена, се преминава към гласуване с хартиени бюлетини", обясни говорителят Росица Матева. По думите й ЦИК взе решение и гласува за подаване на сигнал до главния прокурор за проверка на всички действия, свързани с внасянето на машини у нас. 

От ЦИК увериха, че няма проблем и с поръчаните допълнителни флашки, тъй като те съдържат единствено протокола на устройствата. Няма проблем с комуникацията между ЦИК и "Сиела Норма", но от фирмата се чуват разнопосочни мнения ежедневно, коментираха още членовете. 

Водещи

Най-четени