Екс депутат от НДСВ: Царят има основание да си иска имотите 13.09 | 10:15

Беше създадено впечатление, че Симеон си е дошъл тук, за да си ги върне, заяви Владимир Дончев

От Ани Романова

Самият Симеон Сакскобургготски не искаше тогава да се създаде един такъв закон. Той направи това от скромност. Скромността му не позволи да бъде издаден такъв закон. Сегашните политици взеха първи камък и го хвърлиха срещу него, а бяха първите, които го посрещнаха. Това каза бившият депутат от НДСВ Владимир Дончев в ефира на БТВ.

Вчера стана ясно, че няма да има споразумение между държавата от една страна и Симеон Втори и сестра му Мария-Луиза от друга. Съдбата на двореца Царска Бистрица в Боровец ще се решава на последна съдебна инстанция, а на 23 август състав на Софийския градски съд отсъди, че дворецът "Врана" е държавен, а не на наследниците на цар Борис Трети.

"Имотите се били описани. Този опис е описал изключително много ценни движими вещи. Те са били одържавени и сега се намират в частни колекции. Има и у хора от бившата ДС и сега те имат интерес да не се връщат имотите. Един часовник на Борис lll струва може би повече от двореца "Врана", разкри той. Той разкри, че първият, който се е настанил в двореца "Врана" след отнемането на имота в полза на държавата, е бил Георги Димитров.

"Беше създадено едно впечатление, че Симеон си е дошъл тук, за да си върне имотите. Имаше атака и отляво, и отдясно", продължи Дончев. "Досега само юристи се изказваха. Смятам, че царят има пълното основание за своите имоти като наследник. Като гражданин си задавам въпроса, защо, след като комунистите са отнели с наредба-закон имотите, сега демократичните власти не му ги връщат?", обясни бившият царски депутат.

Водещи

Най-четени