Екс шефът на "Вътрешна сигурност" в МВР бил преназначен в кабинет до тоалетна 27.05 | 17:38

Стефан Банков е убеден, че това е чистка на неудобни за новата власт служители

От iNews

Бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков, който преди седмица бе отстранен от поста заедно със заместниците си, заяви на брифинг в четвъртък, че е бил преназначен по служебна необходимост, като директор в звеното за подпомагане на изборите, пише dir.bg.

Той ще подпомага вътрешния министър Бойко Рашков, като го съветва по въпросите за изборите. В момента обаче Стефан Банков е в петдневен болничен заради хипертонична криза, която отдава на "безпрецедентния натиск и терор над всички полицейски служители". И обясни, че терорът се изразявал в това, как вътрешният министър Бойко Рашков му заявил, че не желае да работи с него. Казал му, че ако не напусне, ще има проблеми. Поканили го сам да напусне, а после бил преназначен.

За новата длъжност Банков поясни, че не може да я откаже, защото подлежи на уволнение. По думите му, той не може и да каже каква е точната му длъжност, защото няма връчена заповед от министъра.

"Това е временно преназначение. По служебна длъжност - нещо като командировка. Тоест, като изчистване на неудобните служители", уточни той.

"За да покажат колко имат нужда от такива съветници, ми беше предложен един кабинет, който се намира в ъгъл, с много малко светлина до входа на тоалетната", обясни Банков. 

Относно скандала с подслушването на политици Банков категорично заяви, че "Вътрешна сигурност" не е подслушвала политици и проверките ще докажат това. 

"Всичко, което сме разследвали по време на предизборната кампания преди 4 април, е докладвано на прокуратурата. Този пасквил, който го сътвориха някои хора, е един PR. Политици никога не сме подслушвали, това е някаква инсинуация", допълни той.

Стефан Банков допълни, че в момента в дирекция "Вътрешна сигурност" тече проверка, а служебният министър Бойко Рашков си е "създал уюта да придобие цялата информация от дирекцията за една година назад". 

"Действията на министър Рашков стигнаха дотам, че да манипулира хора и да задават въпроси за това дали директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" е возил в служебния си автомобил наркотици, пачки с пари и рязал ли е миналата седмица документи във връзка с изборите, което е абсолютно невярно твърдение", допълни той.

Стефан Банков посочи, че някак изведнъж след акцията в Трето районно управление в Пловдив Бойко Рашков е получил осенението, че не може да работи с него. Той допълни, че според него това е свързано с отказа му да държи директора на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

"На мен директно ми се каза, че независимо от това кой контролира наказателния процес, съм можел да предприема действия по ЗМВР по отношение на Рогачев", посочи Банков.

Водещи

Най-четени