Журналист разкри какво не видяхме от посещението на Борисов в ОАЕ 28.10 | 10:30

Именно неформалните срещи, останали неоповестени, са от значение, смята Георги Милков

От Ани Романова

Преди няколко дни българският премиер Бойко Борисов посети Обединените арабски емирства - 7 емирства, които се управляват от различни фамилии. Намери ли премиерът път към най-влиятелните хора в региона? Какво остана скрито от камерите и фотографските обективи? Това разказва журналистът от "24 часа" Георги Милков, който проследи визитата на Борисов и написа анализ по темата.

В ефира на "Събуди се" по Нова тв Милков заяви, че голяма част от програмата на премиера не е била оповествена, а именно - неформалните му срещи. Според него в ОАЕ именно те са от значение. 

"Интересът е двустранен. Ние имаме дипломатически отношение с ОАЕ от 1991 г. Досега нямаше посещение на ниво премиер. Имаме едно на президента Първанов през 2003 г.", каза Милков.

По негови думи Абу Даби и Дубай са местата в арабския свят, в които е най-голямата българска диаспора - там живеят и работят 7 000 българи. Тази година там се откри и българско посолство.

"Обединените арабски емирства имат стратегия за Балканите, но България отсъстваше от нея. От години те инвестират в Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и най-вече - в Сърбия. Интересуват се от земеделие, туризъм, военна техника, авиация, проекти, насочени към бъдещето", добави още Милков.

Водещи