За първи път: Посланик на САЩ посещава НАП 20.05 | 17:08

Н. Пр. Херо Мустафа се срещна с шефа на агенцията Румен Спецов и служебния финансов министър Асен Василев

От iNews

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа посети Национална агенция за приходите днес, съобщиха от ведомството. Висшият дипломат се срещна със служебния министър на финансите Асен Василев и с новия изпълнителен директор на НАП Румен Спецов.  

Подробности за срещата в НАП не се съобщават. Единствено се подчертава, че това е първото посещение на американски посланик в данъчната агенция. 

Преди това посланик Мустафа разговаря с Асен Василев, който представил своите приоритети като министър на финансите в служебния кабинет, свързани с преодоляване на последиците върху икономиката и гражданите, причинени от пандемията, повишаване на събираемостта на приходите, прозрачност и публичност на държавните разходи и подпомагане на икономическата активност. На срещата беше потвърдена ангажираността за продължаване на информационния обмен, сътрудничеството и взаимодействието в борбата с финансовите и валутни нарушения, и съвместните усилия за укрепване на бизнес климата в България, съобщиха от финансовото министерство.

Американският посланик вече се срещна с част от министрите в служебното правителство. Миналата седмица Херо  Мустафа обсъди "текущата политическа ситуация и перспективите в това отношение" със служебния премиер Стефан Янев. Двамата се обединиха около позицията, че борбата с корупцията е от основно значение, предаде правителствената пресслужба. Тема на разговорите е била и енергийната диверсификация и подготовката за предстоящата регионална среща по Инициативата "Три морета", на която България е председател. 

С министъра на отбраната Георги Панайотов американският посланик обсъди състоянието, развитието и перспективата за двустранното сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната.

В обща среща с министрите на външните работи и на икономиката Светлан Стоев и Кирил Петков основна тема на разговорите също е било българското председателство на Инициативата "Три морета". Министър Стоев постави акцент върху ключови за България приоритети в отношенията със САЩ, в това число присъединяването на България към програмата на САЩ за безвизови пътувания, съобщиха от МВнР.

Водещи

Най-четени