Започна строежът на новата ограда на турската граница 17.07 | 20:06

Близо 5 пъти са се увеличили опитите за незаконно влизане у нас за година

От Кристиан Костурков

България започна изграждането на продължението на оградата на границата с Турция. Днес, в присъствието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова беше направена първата копка за новата част от съоръжението, която започва в района на ГКПП "Капитан Андреево". Оградата ще бъде изградена на територията на област Хасково, а дължината на съоръжението ще бъде над 33 км. Бъчварова изрази надежда, че оградата ще бъде изградена в предвидения срок и чрез нея ще бъде сериозно подпомогната работата на "Гранична полиция" в борбата с нелегалните имигранти. Тя очаква и

До края на тази година се очаква да бъдат готови 10 км от новото съоръжение. Останалите ще бъдат изградени през 2016 г., обясни областният управител на Хасково Добри Беливанов, съобщи БТА. Според него цялото съоръжение, което включва път и ограда, ще струва 23.8 млн. лв. От тях 20 млн. лв. ще бъдат изхарчени за преградата, а останалите ще отидат за шосето.

Сериозно увеличение на миграционния натиск към България се наблюдава през последната година, отбеляза Бъчварова. Затова тя разчита на новото съоръжение, да помогне на страната ни в борбата срещу нелегалния трафик на хора. Според вицепремиера в момента опитите за незаконно проникване в България са с около 4.5 пъти повече спрямо същото време на миналата година, съобщи БГНЕС. След завършването на оградата ще намалее и броят на командированите полицаи по границата ни с Турция, отбеляза още Бъчварова.

Водещи

Най-четени