Ива Митева: Промените в Закона за НСО не са насочени към служителите 12.09 | 17:38

Председателят на Народното събрание участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана .

От iNews

"Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия. Смятам, че вие трябва да бъдете равно отдалечени от всички власти, вие с чест и достойнство трябва и изпълнявате своите задължения". Това заяви председателят на НС Ива Митева. Тя присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса "Св. Георги Победоносец" и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си, съобщават от пресцентъра на парламента.

Във връзка с проекта за промени в Закона за НСО, председателят на Народното събрание заяви, че целта на предложените изменения е била да се осигури по-висока прозрачност в работата на службата, по-голямо доверие на обществото към нея и по-добро управление. "Промените не са насочени към служителите на НСО, те бяха продиктувани от стремеж за осигуряване и редуциране на кръга на охраняваните от службата лица", уточни Ива Митева. "Основната дейност на НСО е охранителната, а не да се ползва като символ на престиж и на социално състояние", заяви председателят на парламента.

В словото си пред присъстващите Ива Митева припомни, че с указ на княз Александър Батенберг, обнародван в Държавен вестник на 15 септември 1879 г., се създава първата охранителна структура в България. "Вече 142 години тя осигурява неприкосновеността на местата и лицата, отговорни за управлението на държавата и недопускане посегателство върху живота им и ограничаване на възможностите им да изпълняват задълженията си, което е въпрос на национална сигурност", подчерта тя. "В последните няколко месеца аз видях едни смели и силни мъже, които с чест и достойнство изпълняват своите задължения", заяви Ива Митева и честити празника на всички служители на НСО.

На церемонията по отбелязване на 142 години от полагане на основите на НСО присъстваха министър-председателят Стефан Янев, генерали, офицери, сержанти и служители на службата.

 

Водещи

Най-четени