Ивелина Василева: Сериозна глоба за „Лукойл Нефтохим Бургас” 18.06 | 09:15

Няма опасност от взрив, пожар или замърсяване на Черно море заради вчерашния разлив на бензин

От Кристиан Костурков

Глоба за десетки хиляди лева ще бъде наложена на "Лукойл Нефтохим Бургас” заради сериозния разлив на бензин, който се случи вчера в близост до квартал "Долно Езерово” в Бургас. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред Нова ТВ. Все още обаче не е ясно точно за каква сума ще бъде санкцията.

Това ще се уточни днес, след като бъде измерена цялата площ, която е била засегната от разлива. Засега е ясно само, че от пробития магистрален продуктопровод са изтекли между 10 и 30 тона гориво. Василева бе категорична, че законът ще бъде приложен със цялата му строгост към виновникът. И допълни, че размерът на санкцията се изчислява на базата на това колко е голям разливът и какво е причинено замърсяването.

В района на инцидента няма опасност за населението или пък от взривове или пожари, уверили са от местната пожарна служба. Взети са и всички мерки за предотвратяване на екологична катастрофа. Компетентните органи са се заели с проблема веднага след получаването на сигнала за инцидента, каза още Василева. Били са поставени специални заграждения, за да бъде ограничен разливът. През цялата нощ са работили и 6 машини, които са изпомпвали попадналия в природата и езерото Вая бензин.

Според Василева няма засечени превишавания на нормите на замърсяване на въздуха в районите около разлива. Не са установени и отклонения от нормите и във вътрешността на езерото, а само в западния му край. Според екоминистърът няма опасност бензин да попадне в Черно море. 

Водещи

Най-четени