Интензивна работа отчете Бобева 18.09 | 13:03

Семейното подоходно облагане е залегнало като възможност в края на мандата

От Елица Елефтерова

Доверието на гражданите трудно се печели, защото ако направиш нещо хубаво, то се приема за нормално и всъщност така трябва. Това заяви в Министерския съвет вицепремиерът Даниела Бобева в отговор на въпрос каква е оценката ѝ за първите месеци от управление на кабинета "Орешарски".

Бобева уточни, че лично тя не е разполагала със 100 дни на поста, който заема. "Имахме много интензивна и плодотворна работа в икономическата и социалната област", посочи Бобева, но подчерта, че има и области, в които трудно се работи, например, борбата с монополите.  

Вицепремиерът отбеляза, че се налага да се направи нов кръг консултации с представители на ВУЗ-ове, БАН и неправителствените организации за изготвяне на антимонополната политика на държавата.  

Земеделският министър Димитър Греков посочи, че през първите 100 дни на управлението на правителството е имал 60 срещи с почти всички браншови организации. Оценката за земеделското министерство, а не за мен, за този период е добра, посочи той.

Семейното подоходно облагане е залегнало в програмата на правителство като възможност в края на мандата, допълни Бобева. Преди това трябва да се свърши много работа. Не знам дали ще успеем да го направим, но не сме се отказали, добави тя.

Вотовете за недоверие са нормална парламентарна практика и са възможност да чуем от опозицията къде грешим и къде има повече възможности да се направи нещо, каза Бобева по повод на заявеното от ГЕРБ намерение да внесат утре в парламента вот на недоверие към правителството.

Тя даде пример с въвеждането на електронното управление, като уточни, че там няма консенсус с какво да се започне. Ако парламентът приеме промените в Закона за обществените поръчки, в някои области ще бъдем задължени обществените поръчки да се правят по електронен път, каза Бобева. Лекарствата например ще се купуват по този начин, посочи тя.

Греков каза, че по време на дебата за вота на недоверие иска да чуе оценката не само от двете управляващи партии, но и на опозицията. Вотът не е страшен, защото земеделската работа е консервативна и за 100 дни не може да се направи много. В  земеделието няма политика, има неща, които трябва да се направят навреме, каза министърът.

Водещи

Най-четени