Йотова за Денков: Това е за оставка 17.09 | 16:00

Вицепрезидентът коментипа изказването но Девков, че зърнарите са "терористи"

От iNews

"Това да наречеш производителите на зърно в България зърнари и да ги определиш като терористична организация е за оставка, така се прави в цивилизована страна, това е морален акт. Има насъскване на производители срещу преработватели, необходим е консенсусен вариант чрез диалог и предварителен анализ. Играят си с земеделския министър като пинг-понг, аз ако бях на негово място щях да се оттегля." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в "Денят започва с Георги Любенов" по отношение на изказването на Николай Денков.

"Сглобката" е тип управление при което на друго място се вземат решенията и се предопределят общите действия. Тази промяна е въпрос на промяна за лична употреба. Подреди се отново старият модел и Николай Денков има лична заслуга за това. Хората все повече губят доверие в "сглобката"

"Президентът Радев повдигна отново темата за Шенген, тя беше забравена. Аз си давам сметка, че има вътрешнополитически процеси в Нидерландия, но трябва да се впрегнат всички усилия на всички власти в България", добави тя.

"Трябва да се впрегнат всички усилия на всички власти в България, за да страната ни да влезе в Шенген. Призивът на фон дер Лайен, че е време България и Румъния да влязат в Шенген е с 13-годишна давност. България беше изпълнила всички технически критерии още през 2011 година, оттогава досега винаги се намираше ново условие. Разширяването по двойки не е най-добрият начин."

Йотова само преди няколко часа се връща от Албания.

"Българите там живеят в трудни условия. През последния месец има хора, които има казват, че те са македонци. Посещението ми беше малко, след като Албания призна българското малцинство. Вече си има представител. Открива се ново училище по българска реч. Учителите са млади хора, които са учили в българия и са се върнали в Албания да преподават български."

Тя добави, че преброяването в Алабия започва от утре.

"Трябва да защитим статута на отделна общност и мисля, че ще получим подкрепа от албанските власти."

Тя изрази надежда Република Северна Македония да изпълни условията, за да започне реалните преговори за членство в Европейския съюз.

"Мониторинговият доклад много отдавна не функционира както за България, така и за Румъния, стана излишен и зацикли, служеше за вътрешнополитически разправии, отпадането му беше предопределено. За отпадането на този мониторинг работиха много правителства", допълни Илияна Йотова.

Относно промените в Конституцията тя заяви, че е обидно, защото "някои от политиците гледат на тях като потребителска кошница".

"Заявката за сериозната съдебна реформа до този момент не е изпълнена", каза още Илияна Йотова.

 

Водещи

Най-четени