Какви са вариантите пред Румен Радев за нов служебен премиер? 24.03 | 18:00

След промените в Конституцията, инициирани от ПП-ДБ, възможностите на държавния глава са крайно ограничени

От iNews

България отива към предсрочни парламентарни избори, стана ясно преди минути, след като от ГЕРБ окончателно обявиха, че оттук нататък няма да преговарят повече с досегашните си партньори от ПП-ДБ. Според Мария Габриел и преговорния екип на партията причината били постоянните "изнудвания" от страна на ПП-ДБ, на които първо отстъпили енергийния министър, после този на отбраната, а накрая поискали и вътрешното министерство.

От ГЕРБ са категорични, че няма да влизат в разговорите за втори мандат, който изглежда обречен, тъй като нито БСП, "Възраждане" или ИТН желаят да подкрепят кабинет на ПП-ДБ.

Шансовете да се реализира правителство с третия мандат също клонят към нула, а повечето от политическите сили, обявиха пред президента, че не желаят да го получават. Дори от ДПС вече не виждат смисъл и са категорични, че е по-удачно да има нови избори.

Според конституционалисти рулетката ще се завърти и през втората седмица на април президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебен премиер, който да определи министрите си.

След промените в Конституцията, инициирани от ПП-ДБ, възможностите на държавния глава са крайно ограничени.

Според чл. 99, ал. 5 от основния закон той може да избира за служебен премиер някой измежду председателя на Народното събрание (Росен Желязков), управителя на БНБ (Димитър Радев) или подуправителите на БНБ (Андрей Гюров и Петър Чобанов), председателят на Сметната палата (Димитър Главчев) или омбудсмана или негов заместник (Диана Ковачева до дни трябва да стане българския съдия в Страсбург и позицията й ще заеме Елена Маркова, настоящ зам.-национален омбудсман).

По стечение на обстоятелствата "основните заподозрени" са свързани с ГЕРБ, а според политически анализатори президентът ще се довери на най-логичния ход – ще назначи настоящия председател на парламента Росен Желязков за премиер.

За това намекна преди дни и политическият пиар Диана Дамянова, която стигна по-далеч – според нея отново ще има цикъл от избори и ГЕРБ ще управляват чрез Желязков и избраните от него министри. На хартия те ще могат да бъдат контролирани от парламента, но НС не може да ги свали, докато няма избор на титулярен кабинет, пише Флагман.бг.

Водещи

Най-четени