Кой предложи енергийния министър на Радев, пита Румен Петков 22.06 | 16:38

Един от големите въпроси е свързан и със състоянието на „Булгартрансгаз“ и теглил ли е „Булгартрансгаз“ кредит от Банката за развитие - в порядъка веднъж на 120 милиона и още веднъж на 30 милиона

От iNews

"Първият голям въпрос е свързан със състоянието на "Булгартрансгаз" и теглил ли е "Булгартрансгаз" кредит от Банката за развитие - в порядъка веднъж на 120 милиона и още веднъж на 30 милиона. И, ако са теглили кредит, защо министърът на енергетиката си мълчи и защо не е отстранил ръководството на дружеството. Защо към предното ръководство на ББР не е започнала прокурорска преписка. От кога "Булгартрансгаз" е станал малка или средна фирма? ББР е създадена да подпомага малките и средни фирми. Това са неща, които не могат да останат без реакция от страна на държавните институции".

Тези въпроси отправи днес председателят на ПП АБВ Румен Петков в позиция до медиите.

Според Петков мълчанието на служебния министър означава - или е тежко корумпиран, или е пълен безхаберник, или началниците му не му дават да реагира. Той настоя за отговор и от държавния глава.

"Ако има такъв кредит, президентът е длъжен веднага да каже той приема ли мълчанието на министъра като въпрос на отговорно поведение на български държавник".

Въпросите към енергийния министър не спират дотук. Неизяснени теми остават и по изграждането на АЕЦ "Белене".

"Състоянието на поръчаните, платени и доставени съоръжения за изграждането на централата в Белене. Твърди се, че са платени за изграждането на втория контур на централата турбини, генератори, кранове за машинната зала и те не са доставени навреме. Включително има недоставени съоръжения по изграждането на първия контур. Твърди се от експерти, че липсите на платени от българска страна съоръжения възлизат на около 600 милиона лева. Министърът на енергетиката мълчи".

Петков обясни, че всички тези неясноти могат да бъдат изяснени с обикновена ревизия на терен и при установени липси, да се намеси прокуратурата.

"Не казвам, че трябва да започнат с Борисов. Той може да е на другия ден. Трябва да се почне с Теменужка Петкова. Защо министърът на енергетиката мълчи? Той става част от енергийната мафия на България".

Румен Петков отново се обърна към президента Радев с въпрос – счита ли това за нормално. Ако това е така, значи е в същата схема. Той добави, че Радев трябва да каже кой му е предложил този министър.

Водещи