Компенсират производителите за E.coli след 22 юли 15.06 | 16:17

Преди това ще бъде събрана информация за претърпените загуби

От Елена Коцева

Изплащането на компенсации за зеленчукопроизводителите, които са претърпели загуби заради опасния щам на ешерихия коли, ще започне от 22 юли и ще продължи до 15 октомври. Компенсациите ще бъдат 100%.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща в Хасково.

Преди това ще бъде събрана информация за претърпените загуби - за изтеглените от пазара количества, за унищожена или неоползотворена продукция.

Ще бъдат компенсирани загубите през периода от 26 май до края на юни. Ще бъдат компенсирани документално доказани загуби, предупреди министърът.

В момента ситуацията е овладяна, увери министър Найденов. "Българските зеленчуци са безопасни и могат да бъдат консумирани спокойно на нашата трапеза”, заяви той, след като символично наряза шопска салата, за да почерпи представителите на медиите с натурални български домати, краставици, чушки и лук.

Той изрази и надежда, че няма да има зеленчукопроизводители, които ще направят опит да излъжат, че са претърпели загуби.

Вчера Съветът за управление към Европейската комисия не постигна консенсус относно изплащането на компенсации за зеленчукопроизводителите. Въпреки това се очаква

Съветът на комисарите на Европейската комисия да се възползва от правото си еднолично да вземе решение за компенсирани в размер на 210 млн. евро за периода от 26 май до 30 юни. Това решение вероятно ще бъде обявено на 22 юни в официалния вестник на ЕК и веднага след това производителите ще могат да подават заявления за компенсиране по образец в общинските служби на МЗХ.

Заявленията ще се разглеждат в Брюксел всяка седмица и компенсации ще се изплащат от 22 юли до 15 октомври.

Министър Найденов посочи следните цени, по които ще се компенсират производителите:

краставици – 24 евроцента или около 47 ст. кг.

домати - 33,2 евроцента или около 66 ст. за кг.

салата – 38,9 евроцента или около 78 ст. 

пипер – 44,5 евроцента или около 90 ст. 

тиквички – 29,7 евроцента или около 60 ст.

Тези цени ще се дават при изцяло пропаднала и унищожена стока. В случай, че зеленчуците не са прибрани от полето и унищожени, компенсацията ще е 90% от тази сума.

Водещи

Най-четени