Конституционният съд спря здравната реформа на Москов 09.03 | 08:23

Разделянето на медицинската помощ в два пакета – основен и допълнителен, погазвало основните права на гражданите за достъпно лечение

От iNews.bg

Конституционният съд (КС) отмени реформата на здравния министър д-р Петър Москов, с която медицинската помощ, заплатена от касата, се разделя на два пакета – основен и допълнителен, съобщи "Правен свят". Според КС тя е уредена в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) напълно неясно, а това е недопустимо, тъй като се засягат основни права на гражданите. Така са погазени принципа на правовата държава и чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ.

КС посочва, че не е против разделянето на медицинските услуги, стига това да е дефинирано ясно в закона. Всъщност конституционните съдии отмениха ал. 2 от чл. 45 на ЗЗО, който гласи: "Пакетът е основен и допълнителен и се определя с наредба на министъра на здравеопазването, като се актуализира веднъж годишно в срок до 31 октомври на съответната година". Според КС "този текст е дотолкова неясен, че не може да се извлече смисълът му".

Припомняме, че идеята на Москов беше в основния пакет, плащан от касата, да попадат тежки и социално значими заболявания, към чието лечение ще се насочи основният финансов ресурс, така че пациентите да имат бърз и напълно безплатен достъп до лечение. В допълнителния пакет влизат болести и състояния, които не застрашават живота и лечението им търпи отлагане. За тях няма да се отделят много средства и затова за покриваното от лечението от касата ще се чака. Ако пациентът не желае да е в листа на чакащите и иска незабавно лечение, ще трябва да си го плати или да разчита на допълнително здравно осигуряване.

Решението на КС е взето с 11 гласа, като против е бил само Филип Димитров. Текстът от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), който беше отменен от конституционните съдии, е чл. 45 ал. 2. В ал. 1 от чл. 45 са регламентирани видовете медицинска помощ, които плаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В ал. 2, която е отменена от КС, е записано: "Медицинската помощ по ал. 1, с изключение на т. 11, 12 и 15, се определя като пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК. Пакетът е основен и допълнителен и се определя с наредба на министъра на здравеопазването, като се актуализира веднъж годишно в срок до 31 октомври на съответната година". Според КС "този текст е дотолкова неясен, че не може да се извлече смисълът му".

Освен това според конституционните съдии критериите, по които се определя кое заболяване в кой пакет да влезе, трябва да са уредени в закона. Тоест според тях няма пречка медицинскaта помощ да бъде разделена в различни пакети, но това трябва да става по ясни критерии, уредени в закона, въз основа на които различните заболявания и лечението им да се разпишат подробно в наредба.

 

КС беше сезиран от 61 депутати от БСП и ДПС, които атакуваха също и чл. 40 ал. 4а от ЗЗО. Той предвижда, че за лицата, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет, ще се правят вноски за здраве върху 55% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. В него е залегнало и изравняване на вноските с тези на самоосигуряващите се с по 5% на година. В този случай обаче КС единодушно е отказал да отмени текста. 

Водещи

Най-четени