Крадените коли се продават на части 10.07 | 14:34

Казват имената на полицаите насилници след края на проверката, обеща Бъчварова

От Кристиан Костурков

Кражбите на коли в България наистина се увеличават, призна по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. От думите й стана ясно, че това наистина е проблем и той няма да бъде решен лесно, тъй като за целта са необходими допълнителни обучения на полицаите, промени в нормативната уредба и т.н. Според Бъчварова основна причина за нарастващите кражби на коли през последните 3 години е разкомплектоването им и продажбата им след това като авточасти втора употреба. Според данните на вътрешния министър 80% от противозаконно отнетите МПС-та след това се продават на части. Много често сделките се сключват през интернет, което допълнително затруднява контрола и борбата с кражбите на автомобили, обясни тя.

В момента МВР провежда специално обучение на полицаи във връзка с борбата с автокражбите. Целта е да се усвоят добри практики от други държави, сблъсквали се с подобни проблеми. Паралелно с това ведомството на Бъчварова подготвя работна група, която да подготви предложения за промени в Наказателния кодекс, съобщи "Фокус". Според вицепремиера това ще е най-съществената мярка срещу зачестилите кражби на автомобили, но и най-трудната за реализация. Тъй като ще се изисква повече време докато предложенията бъдат съставени, вкарани в парламента за гласуване и след това приложени в практиката.

Когато бъде доказано, че полицай е превишил правомощията си, той ще бъде уволняван, стана ясно още от думите на Бъчварова. Освобождаването на служители на МВР обаче няма да бъде самоцелно.

Във връзка с разпространения запис, на който се вижда как полицаи бият заподозрени, вицепремиерът коментира, че веднага по случая е започнала проверка, която тече и в момента. Бъчварова обеща, че имената на провинилите се полицаи ще бъдат обявени, когато дисциплинарната проверка приключи. Вицепремиерът подчерта обаче, че няма да оневинява никого. И допълни, че в МВР в момента текат и други проверки.

По повод насрочения за довечера граждански протест срещу полицейското насилие Бъчварова каза, че те имат гарант в нейно лице и трябва да бъдат спокойни.

Водещи

Най-четени