Либерализират пазара на суров и непреработен тютюн 18.02 | 07:27

Гласуват Закона за тютюна и тютюневите изделия на второ четене

От Елена Коцева

Депутатите са включили като точка от дневния си ред обсъждането на второ четене на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Проектозаконът предлага да отпадне изискването тютюнът да се изкупува само от лица, които имат право да го обработват промишлено. 

В мотивите се изтъква, че целта е да се либерализира пазарът на суров и непреработен тютюн.

Така ще се даде възможност на частни производители и техните сдружения да предлагат своята продукция на нашия и на Европейския пазар.

Това е една от промените, за които настояваха тютюнопроизводителите. Едновременно с това в последната една година техните протести бяха съсредоточени преди всичко върху средствата, които държавата ще им изплати тази година.

iNews припомня, че според европейските договорености с България, тази година е последната, в която тютюнопроизводителите могат да получат национални доплащания. От следващата година те ще бъдат спрени, а производството трябва да бъде пренасочено към други култури.

Именно заради това вече повече от година производителите организират протести с искане за удължаване на срока на държавната помощ. Според тях производството на тютюн няма много алтернативи. 

Нотифицираната държавна помощ за 2011 г. и 2012 г., която тютюнопроизводителите ще получат, е 143 млн. лв. 

При преизпълнение на бюджета тютюнопроизводителите ще получат почти половината от тези пари през юли или август 2011 г.

Водещи

Най-четени