Лисва контрол над енергийните компании, показва доклад 18.01 | 13:37

Според експерти от Центъра за развитие на демокрацията всички големи проекти трябва да се осмислят на фона на разходите и ползите за енергийната сигурност

От Деляна Петкова

Липсват елементарни правила за контрол над държавните енергийни компании, което е довело до ощетяване на потребителите и данъкоплатците.

Това показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията. Докладът на организацията беше представен на кръглата маса в Народното събрание, посветена на енергетиката и доброто управление в сектора.

По димите на директора на центъра Огнян Шентов у нас на практика е налице бездействие на контролната система от политическото ръководство в бранша, през холдинговото дружество до индивидуалните дружества и независимия регулатор.

Според експертите осъществяването на големите проекти трябва да се преосмисли и да се вземе предвид анализа на разходите и ползите за енергийната сигурност.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също присъстваше на кръглата маса. Той обясни, че в сектора има сериозни проблеми на национално равнище и те създават корупционни практики.

"Решени сме да подобрим прозрачността, но са необходими поне 3-4 години за това", добави още енергийният министър.

Водещи

Най-четени